MZe chystá vyhlášku pro čerstvé pečivo

Jako čerstvé se budou možná v budoucnu v českých obchodech označovat jen pekařské a cukrářské výrobky, které nebyly při výrobě nebo distribuci zmrazeny. Mimo jiných změn to vyplývá z návrhu vyhlášky, kterou připravilo ministerstvo zemědělství (MZe) a, který v současnosti prochází připomínkovým řízením.

Především obchodní řetězce přitom prodávané pečivo nyní rozpékají ze zmrazených výrobků nebo dopékají ze zamrazených polotovarů. Plánované změny se jim tak nelíbí.
Balené i nebalené cukrářské výrobky, které byly v hotovém stavu výrobcem zmrazeny a po rozmrazení jsou prodávány, mají podle návrhu být v místě prodeje či na obalu označovány údajem „rozmrazeno“. Pojmem čerstvý má naopak být možno označovat jen chléb a pečivo, jehož výroba nebyla před dokončením přerušena zmrazením, nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti, a které je zároveň nabízeno k prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení.
„V případě doplnění údajů o čerstvém pečivu a podobně se jedná o eliminaci různých způsobů přerušení technologie výroby vedoucích k prodloužení trvanlivosti, které nelze považovat za aspekt čerstvosti pekařských nebo cukrářských výrobků,“ řekla k tomu mluvčí MZe Tereza Dvořáčková.
Obchodníkům se připravované změny příliš nezamlouvají. „Navrhovaná úprava vyhlášky týkající se značení čerstvosti pečiva není podle našeho názoru v zájmu spotřebitelů, kteří chtějí nakupovat čerstvé pečivo i na menších prodejnách a v dostatečném sortimentu. Z tohoto důvodu předpokládáme, že případné schválení změn neovlivní nabídku rozpékaného pečiva ze strany obchodníků,“ komentovala návrh mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová.
Technologii mražení, tedy přerušení procesu přípravy slaného pečiva, nyní podle Karasové běžně používají pekaři a většina obchodních řetězců. „Technologický proces, který se využívá při přípravě rozpékaného pečiva, je šetrný. Výsledná kvalita a chuť pečiva jsou srovnatelné s pečivem připraveným tradičním způsobem,“ podotkla Karasová, podle které obchodníci díky této metodě mohou pružně reagovat na aktuální poptávku, připravovat pečivo v malých dávkách a zařadit jej do nabídky menších prodejen. „Současně tento způsob omezuje plýtvání, protože umožňuje připravovat čerstvé pečivo i několikrát v průběhu dne podle aktuální poptávky zákazníků,“ uvedla.
Návrh vyhlášky MZe připravilo ve spolupráci s Potravinářskou komorou a Podnikatelským svazem pekařů a cukrářů. Potravinářská komora již dříve opakovaně uvedla, že má zájem, aby větší počet potravin v obchodech mohl být označen přívlastkem „čerstvé“. Rozšířenější označení „čerstvé potraviny“ má podle potravinářů zkrátit distribuční proces, přispět k podpoře domácích výrobků a zjednodušit spotřebiteli přístup ke kvalitním potravinám.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *