MZe: Letos stagnace výroby drůbežího masa

Výroba drůbežího masa letos zřejmě klesne z loňských 304 000 tun na 300 000 tun živé hmotnosti. Zároveň se mírně sníží spotřeba na 23,4 kilogramu na hlavu ročně, odhaduje Ministerstvo zemědělství.

Letošní situace na trhu s drůbežím bude zhruba odpovídat loňskému roku. Důležitým faktorem je otevření obchodu a levné dovozy hlavně z Brazílie. Od příštího roku se možná přidá i konkurence z Asie, soudí člen dozorčí rady společnosti Xaverov Miroslav Kojan. Ceny drůbežího jsou podle něj letos stejně jako loni nízké. Vstupy přitom zdražují a podle Kojana pak ve zpracování chybí peníze na investice zvyšující produktivitu.
Obrat k poklesu výroby drůbežího nastal v roce 2003 Hlavní příčinou bylo výrazné snížení farmářských cen pod hranici rentability, především jatečných kuřat. Důvodem také byl vysoký dovoz už opracované drůbeže, který se proti roku 2002 zvýšil asi o 67 procent. Také se projevilo mírné snížení spotřeby asi o dvě procenta.
Export drůbežího loni kvůli nízkým cenám v tuzemsku stoupl o 7,5 procenta na 17,2 tisíce tun. Dovoz vzrostl z 26 na 43,5 tisíce tun. Letos se u importu čeká další mírný nárůst na 45 tisíc tun. Také export by měl opět vzrůst, a to na 21 tisíc tun.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *