Na Slovensku klesá stále prodej hovězího masa

Slovenské obchody zaznamenaly výrazné snížení prodeje hovězího masa již v červnu, kdy se poprvé potvrdil výskyt BSE v ČR. Poté, co se minulý týden potvrdil výskyt nemoci také na Slovensku, bude pokles prodeje hovězího masa pokračovat, podle agenturních zpráv se na tom shodují slovenští obchodníci.

„Od minulého čtvrtka jsme zaznamenali pokles prodeje hovězího o 30 až 40 procent,“ řekl dnes vedoucí oddělení masa velkoobchodní společnosti Metro Cash & Carry Slovakia Milan Kopriva. Po poklesu prodeje v letních měsících začala růst poptávka po hovězím a současná situace má na prodej negativní vliv, dodal Kopriva s tím, že výrobci hovězího zatím ceny nesnížili.
„Prodej se snížil hlavně po zjištění výskytu BSE v České republice, nyní neregistrujeme výrazný pokles prodeje,“ řekla pracovnice bratislavského supermarketu Terno, která si nepřála být jmenována. V prodejně Jednoty v Kremnici na středním Slovensku prodavačka Anna Ďurianová uvedla, že od čtvrtka hovězí maso neobjednávali a nebyla po něm ani poptávka. Právě v této prodejně se minulý týden prodávalo maso z nakažené krávy. „Na pultech se (hovězí) objeví až poté, co se situace kolem BSE na Slovensku zklidní. Pokud jde o prodej hovězího masa v době před podezřením výskytu BSE, týdně jsme ho prodali přibližně 60 kilogramů. Rozsahem jsme přitom spíš menší prodejnou,“ soudí Ďurianová. V prodejně Masokombinátu Hrádok ve středoslovenské metropoli Banské Bystrici se prodej snížil asi o deset procent. „Lidi situace příliš neznepokojuje. Často se střetávám s reakcemi typu: Jednou musím zemřít tak či tak,“ řekla zástupkyně vedoucího prodejny Mária Rosenbergerová. Také v maloobchodních prodejnách na východním Slovensku byl zaznamenán výrazný propad prodeje hovězího ve spojitosti s výskytem BSE na Slovensku. Jak uvedl ředitel nákupu masa a masných výrobků společností Omida a Dekort, zásobující oblíbené košické supermarkety Cottbus a Milla, Imrich Sekeľ, od pátku minulého týdne se prodej hovězího propadl „zcela katastrofálně“. Zatímco v uplynulých týdnech se situace po zjištění výskytu BSE v Čechách začala pomalu stabilizovat, po zveřejnění informace o výskytu této nákazy na Slovensku lidi podle jeho slov doslova podlehli panice. Jestliže předtím tvořil podíl hovězího na celkovém prodeji masa zhruba 30 procent, dnes jsou to asi jen tři procenta. S podobným jevem se však setkávají také malé rodinné prodejny. Mária Kravecová z malého východoslovenského města Rožňava uvedla, že v těchto dnech hovězí od výrobců ani neobjednává, protože o něj není žádný zájem. Na Slovensku se loni spotřebovalo 9,1 kilogramu hovězího masa na osobu, zatímco v roce 1990 každý Slovák spotřeboval ročně 21,8 kilogramu hovězího. Letos se předpokládá spotřeba 7,5 kilogramu hovězího masa na osobu. BSE se v SR povrdilo u šestileté krávy z chovu v Horní Ždani v okresu Žiar nad Hronom. Nemoc již potvrdily čtyři testy, u nichž veterináři použili tři různé metody zkoušky. Vzorky tkáně z nakaženého kusu dobytka Slovensko poslalo do německého Tübingenu, odkud se výsledky testů očekávají ve čtvrtek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *