Návrat k částečně ztuženým tukům je pro zdraví riskantní

Návrat výrobců potravin od palmového oleje k částečně ztuženým tukům by mohl znamenat zhoršení veřejného zdraví. Řekla to mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Náhrada palmového oleje za slunečnicový nebo jiný rostlinný olej například při smažení je podle ní snadná. Špatně jde ale tento olej nahradit u tzv. strukturních tuků, které jsou součástí například margarínů.

„Někteří výrobci, aby vyhověli mediálním tlakům nebo požadavkům obchodních řetězců, zvažují návrat k částečně ztuženým tukům, protože problematiku transmastných kyselin momentálně v České republice nikdo příliš neřeší,“ upozornila Večeřová. Konzumace transmastných nenasycených kyselin má přitom vliv na vznik cukrovky, obezity a ischemické choroby srdeční. Podle Večeřové by proto tato změna dopadla na zdravotní stav populace. „Nejlepší náhradou za palmový olej, kde je jeho přítomnost nutná z technologických důvodů, je palmový olej získávaný z udržitelných zdrojů,“ dodala. Jde o olej, který nesmí pocházet z původních pralesních oblastí nebo oblastí s vysokou chráněnou hodnotou. Někteří výrobci potravin od používání palmového oleje ustupují, především z ekologických důvodů. Používání tohoto oleje podle ekologů i řady politiků vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobilo už rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *