Ne všechny mlékárny se mohou spolehnout na dovoz surového mléka ze zahraničí

Větší export syrového mléka z České republiky do zahraničí nahrazují tuzemské mlékárny zvýšeným dovozem suroviny, ne vždy je to však pro ně řešení, protože některé mlékárny nemohou využít dovoz kvůli své poloze. Řekl to předseda Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.

Domácí rolníci začali po vstupu země do EU díky uvolnění obchodu syrové mléko vyvážet s cílem získat vyšší výkupní cenu. Kvůli tomu však zároveň stoupl i dovoz. Za tři měsíce po vstupu se exportovalo asi 6,5 milionu kilogramů nezpracovaného mléka, dovoz činil osm milionů kg. Objem vývozů syrového mléka nehraje v celkovém měsíčním nákupu přes 200 milionů litrů tak velkou roli. Únik suroviny podle Němce ale není pro zpracovatele příznivým jevem. Dovoz sice stoupl, některé mlékárny ho však využít nemohou kvůli své poloze. Importy totiž pocházejí hlavně z Polska a Slovenska. Například v Polsku je mléko až o třetinu levnější než v tuzemsku. Vzhledem ke vzdálenosti je takový zdroj suroviny ale obtížně využitelný pro zpracovatele na západě Čech, uvedl Němec. Odliv syrového mléka do zahraničí zaznamenává například jeden z největších zpracovatelů v zemi, jihočeská Madeta. „Je na pováženou, že by tomuto výrobci mělo mléko chybět,“ uvedl Němec. Obtíže vznikají i některým dalším mlékárnám.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *