Nebezpečné alkaloidy v čirokové mouce

Nebezpečné alkaloidy odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve čtyřech šaržích čirokové mouky různých značek. Mouka obsahovala atropin a skopolamin, tedy látky ohrožující lidské zdraví. Inspekce lidem doporučuje, aby zboží závadných šarží nekonzumovali. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Čirok je přirozeně bezlepková obilnina, proto čiroková mouka patří k potravinám zdravé výživy. Právě do prodejen specializovaných na zdravý životní styl distributoři dodali část zboží z problematických šarží. „Kompletní seznam odběratelů je předmětem dalšího šetření,“ uvedl Kopřiva. Inspekce konkrétně varuje před moukou značky Green Apotheke o objemu 400 gramů s minimální trvanlivostí do dubna 2016, dále před značkou Adveni v balení po 250 gramech a datem minimální trvanlivosti 28. února 2016. Varování se týká také čtyřsetgramové mouky značky Natura s trvanlivostí do 2. prosince 2015, respektive 9. července 2016.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *