Nedostatek vláhy a horko začínají dělat starosti i vinařům

Vedro a nedostatek vláhy začínají dělat starosti vinařům. Na vinicích budou letos patrně nižší výnosy, někteří vinaři jich v nejpostiženějších místech čekají až o polovinu méně ve srovnání s obvyklou úrodou. Réva podle nich v extrémním horku jen přežívá.

Podle manažera vinohradnictví ve společnosti Bohemia Sekt Josefa Svobody je dlouhodobé sucho znát už i na vinicích, které donedávna odolávaly. Hrozny již začínají být měkké až houbovité, listy jsou povislé. Pokud bude toto počasí ještě několik týdnů pokračovat, lze očekávat ztráty na některých vinicích až 50 procent oproti běžné úrodě, uvedl.

Svoboda věří, že ještě není nic ztraceno, jestliže brzy zaprší. Pokud ale současná situace potrvá více než deset dní, dá se očekávat praskání a následné hnití bobulí, řekl. Firmě pomáhají závlahy, které vybudovala v části vinic. V ostatních částech ničí plevel, aby veškerá vlhkost zůstala  révě vinné.

Podle generálního ředitele Vinia Velké Pavlovice Libora Výlety už začaly měknout hrozny raných odrůd. V této fenofázi je již dána velikost bobule a případné srážky již neovlivní velikost hroznu, spíše naopak. Pokud by napršelo velké množství srážek, dojde k praskání bobulí a následné hnilobě hroznů, jako tomu bylo v minulém roce, vysvětlil Výleta. Středně rané a pozdní odrůdy podle něj mají poloviční velikost bobule v hroznu oproti průměru. U těchto odrůd by srážky v současné době měly pozitivní vliv, podotkl.

Doplnil, že podle něj réva v tropických teplotách jen přežívá. Díky přetrvávajícímu suchu se dá předpokládat nižší sklizeň, konstatoval.

Podle enologa společnosti BS Vinařské potřeby Miloše Vidláře je zatím tlak chorob slabý nebo minimální. V polohách, kde je ještě dostatečná zásoba vody, nedochází ke stresům způsobeným suchem, ale uvidí se, co přinesou další dny, týdny. Pokud to takhle bude pokračovat, tak se dá předpokládat rychlý nárůst cukernatosti bez dostatečné aromatické zralosti. Navíc s rychlým úbytkem organických kyselin, sdělil.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *