Nedůvěra narůstá (komentář)

Několik tun kuřecího masa z Polska obsahovalo bakterie způsobující salmonelózu. Nic nového ani překvapujícího. Na život s polskými potravinami si Evropa za poslední léta zvykla a i když český spotřebitel stále vyhledává levné zboží, přibývá těch, kteří se tomu polskému pro jistotu velkým obloukem vyhnou.

Renomé si polské potraviny na tuzemském trhu začaly kazit již před pěti lety takzvanou solnou aféra, kdy dodavatelské firmy prodávaly technickou sůl určenou k posypu komunikací tamějším výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb a pekárnám jako jedlou. O rok později se na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum zakázané podávat zvířatům určeným k lidské stravě. A v tomtéž roce Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala také prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, jež byly obohaceny zakázanou kyselinou mravenčí. K tomu se přidalo i polské kakao, v němž bylo kakaa pouze 80 procent a zbytek tvořila dřevitá hmota z drcených kakaových slupek. Pokud jde konkrétně o salmonely, tak ty v minulosti veterináři opakovaně našli nejen v kuřecím, krůtím či ve vepřovém mase polské provenience, ale také v několika milionech z Polska dovezených vajec. A to nemluvím o skandálech, jakým bylo například používání masa uhynulých zvířat do uzenářských výrobků v polském zpracovatelském podniku. Tamější potravináři si sice tvrdí, že problémy s kvalitou jejich produkce jsou u nás zveličované s cílem vytlačit je z trhu, a také polský ministr zemědělství si stěžoval na nepřiměřeně přísné kontroly českých dozorových orgánů uplatňované vůči jejich potravinám, jejich pověst to ale nezlepšilo. Nedůvěra spotřebitelů narůstá a pomalu ale jistě se posouvá od hranic našeho severního souseda na jih, kde ji začínají pociťovat i producenti z příhraničních oblastí. Ti zatím informaci o podílu polských surovina ve svých výrobcích na obalech neuvádějí, ale možná by měli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *