Nejlepší ekologickou farmářkou je Jitka Píchová z Horních Ředic

Nejlepší ekologickou farmářkou za rok 2013 se stala Jitka Píchová z Horních Ředic na Pardubicku. V sobotu převezme putovní cenu Bartákův hrnec. Uvedla to za pořadatele Miroslava Vohralíková. Absolventka Zemědělské fakulty brněnské Mendelovy univerzity hospodaří na ekofarmě s manželem bez užití chemických přípravků a v ekologickém zemědělství nepovolených hnojiv od roku 2007.

Po skončení vysoké školy se jí naskytla možnost pěstovat zeleninu v Ředicích. V roce 2009 dostala certifikát k pěstování biozeleniny a bioovoce. Pro ně má k dispozici téměř tři hektary pozemků. Košťáloviny, kořenovou zeleninu, česnek a cibuli pěstuje na poli i ve fóliovníku spolu s rajčaty a paprikami, kromě toho je producentkou brambor, dýní a melounů.
Věnuje se i pěstování bylinek, prodává je čerstvé, sušené nebo jako sazeničky v květináčích. V sezóně nabízí bazalku, majoránku, mátu, měsíček, oregáno, tymián, řeřichu či cibuli sečku na nať.
Odbyt pro biozeleninu ekofarmářka našla především v Chrudimi a Pardubicích. Vozí ji buď na objednávku nebo formou bedýnek, které nechává zákazníkům na dohodnutých místech. Příležitostně má odbyt i v Praze, spolupracuje v tom s ostatními ekozelináři.
V ovocnářství se zaměřuje na stromy a keře různých druhů. Mezi nově vysazované druhy patří například oskeruše, mišpule, rakytník, snaží se i o zachování starých krajových odrůd. Mezi jabloněmi je to třeba Matčino či Jadernička moravská, z hrušní pak Clappova máslovka.
Vedle rostlinné produkce je na farmě malý kůň, čtyři kozy a slepice, jejichž vajíčka mají certifikát bio.
Cenu uděluje Nadační fond Bartákův hrnec od roku 1993. Má podobu hrnce naplněného desetikorunovými mincemi čerstvé ražby v hodnotě 20 000 korun. V hospodářství se budou hodit, manžel oceněné farmářky si totiž musel najít jinou práci, ekozelinářství by je oba neuživilo.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *