Nejlepší konzumní chléb je z Písku

Letošní národní soutěž O nejlepší chléb roku se uskutečnila 3. června v Pardubicích v rámci tradiční pekařské akce Dny chleba. Pekařské firmy z celé České republiky přihlásily celkem 52 soutěžních vzorků. Soutěžilo se ve dvou kategoriích – O nejlepší konzumní chléb z průmyslových pekáren a O nejlepší řemeslný chléb, který se vyrábí s vyšším podílem ruční práce. Kvalitu chlebů posuzovalo sedm nezávislých komisařů, zkušených pekařských odborníků. Hodnotili především vzhled chleba, kůrku, střídu, vůni a chuť. Informoval o tom předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.

Vítězem kategorie Konzumní chléb se stal chléb z Pekárny Merkur, spol. s r.o., Písek. V kategorii Řemeslný chléb zvítězil chléb z firmy Beas, a. s. Hradec Králové, pekárna Lično.
Již 16. ročník prestižní pekařské soutěže o nejlepší chléb České republiky uspořádal Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR společně s dalšími partnery akce. Dnů chleba se rovněž zúčastnila řada významných hostů,mimo jiné nový arcibiskup Dominik Duka, který celebroval ceremoniál svěcení chleba, a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, jenž zahájil odborný seminář na téma: Výroba chleba v 21. století.
Podle předsedy svazu pekařů Dřízala je tato soutěž velmi důležitá k udržení vysoké kvality chleba pro českého spotřebitele zejména dnes, kdy se tato základní potravina často prodává za cenu, jež neodpovídá hodnotě ani společenskému významu chleba. Samotná výroba chleba je totiž královskou pekařskou disciplinou a vyrobit chutný a kvalitní chléb je skutečným uměním.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *