Nejlepší potraviny jižní Moravy

Malinový řez brněnského cukráře Labského, dezertní sýr z Mlékárny Olešnice nebo sentické pivo Kvasar uspěly v letošním ročníku soutěže o nejlepší potravinu Jihomoravského kraje a Zlatou chuť jižní Moravy. Zástupci kraje a agrární komory vítěze představili novinářům.

Jedním z tradičních vítězů je řeznictví a uzenářství Janíček – Čupa ze Židlochovic. Letos uspělo se salámem Židlochovák a svou zlatou paštikou. Porota ocenila také guláš, který firma vyrobila. „Pro nás je to jako malého výrobce důležité. Vyrábíme pouze pro své prodejny, děláme i dárkové balení. Obchodním řetězcům konkurovat nemůžeme,“ uvedl spolumajitel firmy František Janíček. Podle něj kvalita výrobku zároveň neznamená nízkou cenu, kterou lidé hledají v řetězcích. „Lidi kupují například naše dárkové balení. Je to specifikum regionu,“ uvedl Janíček. Podle něj zájem o výrobky firmy je, proto chce společnost otevřít novou prodejnu v Brně.
Pivem Kvasar oslovil porotu jeho výrobce Jiří Jelínek. Pivo vyrábí v malém množství do 1000 hektolitrů ročně. Také on uvažuje o rozšíření své produkce. Oproti klasickým pivovarům pivo rozšiřuje přes prodejce, kteří si ale do Sentic musí přijet sami.
„Pivo vaříme už téměř 20 roků. Za ocenění jsem rád,“ uvedl Jelínek. Zájem o speciály lidé mají. Rodinnému podniku roste výstav, letos na zhruba 900 hektolitrů. Licenci na Kvasar má také pivovar v Černé Hoře ze skupiny K Brewery. Obě strany spolu o značku vedly soudní spory. Nakonec se dohodly. Podle Jelínka tomu pomohla změna majitele černohorského pivovaru. S příchodem K Brewery spory ustaly, dnes Pivovar Černá Hora v některých svých prodejnách nabízí i sentický Kvasar.
Do soutěže o nejlepší potravinu kraje se letos podle Václava Hlaváčka z jihomoravské agrární komory přihlásilo 109 výrobků od 34 výrobců. V dalších kategoriích vyhrála firma Zemspol se svým koláčem, Jaroslav Crhák s cibulí nebo firma Včelpo s mateřskou kašičkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *