Nizozemci upravují kuřata pro export

Evropskou unií hýbe další potravinová aféra. Podle britského deníku The Guardian se do Británie dovážejí z Nizozemska kuřata, do nichž se před exportem vpravují injekčně hovězí, popřípadě vepřové proteiny.

Kůže kuřete díky těmto proteinům absorbuje více vody, což zvýší jeho hmotnost. Nizozemci prý takto upravují kuřata dovážená z Thajska a z Brazílie, a to již po řadu let. List tvrdí, že o této praxi vědí příslušné veterinární úřady delší dobu, ale až nové laboratorní techniky jim prý umožnily přítomnost cizích proteinů v kuřecím mase prokázat. List tvrdí, že z takto upravených kuřat hrozí nebezpečí nákazy BSE. David Byrne, komisař EU pro zdraví a ochranu spotřebitelů se údajně vyjádříl, že získá-li víc důkazů, zahájí proti Nizozemcům řízení.
„Nikde není řečeno, že hovězí protein pochází z krav nemocných na BSE,“ podotkl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben a upozornil, že v EU se každé starší zvíře před uvedením na trh vyšetřuje. Jak ujistil, u nás se žádné látky injekčně do kuřat nevpravují. „Jde o problém EU, který budeme pochopitelně velmi pozorně sledovat,“ uzavřel.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *