O modré kedlubny není zájem

Například modré kedlubny nebo fialové ředkvičky zatím domácí konzumenty příliš neoslovily. V zelenině totiž patří čeští strávníci k nejkonzervativnějším v Evropě. V posledních letech je odborníci naučili pěstovat a jíst snad jen brokolici. Také čínské zelí, kterému se u nás velmi dobře daří, stále na celé čáře poráží tradiční listový salát. Přitom má oproti čínskému zelí dvanáctkrát méně vitaminu C. Uvedl to Ivan Malý z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.

„My jsme v Čechách strašně konzervativní. U nás vůbec nejdou modré kedlubny, to žádný obchodník nechce, i když jsou podstatně kvalitnější, nejsou dřevnaté, nepraskají a tak dále,“ řekl Malý. Obdobně podle něj čeští strávníci přehlížejí barevnou škálu ředkviček. Byť se na celém světě pěstují v různých barvách, v Česku vede červená. „Jakmile už je to červenobílá, už to nikdo nechce, a nedej bože, když je to žlutá ředkvička nebo dokonce fialová,“ podotkl Malý.
Odborníci na zeleninu a šlechtitelství se české pěstitele marně léta snaží lákat na ledový salát. Křehká zelenina, která je chutná a v obchodech žádaná, si pověst pokazila, když se ji zahrádkáři snažili nechat vyrůst do co největších hlávek. Uvnitř pak byla rezavá. Přitom by podle Malého stačilo, aby pěstitelé sklidili mladé půlkilogramové hlávky, a salát by byl kvalitní.
V Evropě je podle Malého běžně pěstovaný také výrazně žlutý květák. Tvoří menší hlávky, ale prý je chutnější a uvnitř má odlišnou, máslovitou strukturu. „U nás, když to chtějí interhotely, tak si to musí smluvně domluvit s pěstitelem. Obchod to vůbec nechce,“ řekl odborník.
Malý přiznal, že v českých zahrádkách se tu a tam objeví nezvyklé rostliny. Po plotech nebo kmenech stromů se tak na mnohých zahrádkách do výšek pne ačokča – peruánská či mexická okurka, která dává malé plody velikosti do deseti centimetrů a chutí připomíná okurky a papriky. Mnozí pěstitelé vysévají drobnou kulatou dýni hokkaido, kterou lze jíst se slupkou, patisony, lilky, žlutá rajčata nebo chřest. Zkoušejí i melouny. Podle Malého jsou však takoví experimentátoři spíš výjimkou. Češi se drží osvědčených zelenin a z řádků na zahrádkách tak každý rok vyrůstají totožné rostliny: na jaře raný salát a v létě rajčata.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *