O podpoře potravinových bank

Ministr zemědělství Marian Jurečka chce jednat s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou Tominovou o možnosti financování potravinových bank. Stát v současné době bankám, které shromažďují potraviny, jež následně putují k sociálně potřebným občanům, nedává žádné peníze. Jurečka to uvedl na tiskové konferenci.

Současná legislativa znemožňuje bankám potraviny nakupovat, mohou je získat pouze coby dar. Tomu, aby například obchodní řetězce dávaly na dobročinné účely více potravin, brání daňové předpisy. Ministerstvo financí však připravuje změnu upravující účtování daně z přidané hodnoty, která má darování jídla řetězcům usnadnit.
„Dneska jsme se dohodli, že já budu jednat s ministryní práce a sociálních věcí právě o té záležitosti financování,“ řekl Jurečka. Ještě do konce měsíce chce mimo jiné o přístupu k potravinovým bankám jednat se zástupci obchodních řetězců. Oslovit chce v této věci i výrobce. „Aby i samotní zemědělci a výrobci potravin se do toho v daleko větší míře dokázali zapojit,“ poznamenal.
Podle předsedy České federace potravinových bank Ilji Hradeckého je v Česku v současné době pět plně funkčních potravinových bank, v dalších třech krajích banky vznikají. „Chybí nám pokrytí východních Čech, větší části Moravy i jižní Čechy,“ posteskl si Hradecký. Cílem federace je, aby potravinová banka byla v každém kraji.
Roční náklady na fungování jedné potravinové banky jsou podle Hradeckého zhruba jeden milion korun. Její zřízení a vybavení pak na pět milionů.
V EU se ročně vyhodí 90 milionů tun potravin, což představuje 180 kilogramů na obyvatele ročně. Nejvíce se vyhazuje ovoce a zelenina. V Česku zatím neexistuje údaj o množství potravinového odpadu. Číslo by mělo být známé v roce 2016.
„K menšímu plýtvání potravinami by u nás mělo přispět především dořešení funkčnosti potravinových bank. Do nich by výrobci a prodejci posílali zboží těsně před vypršením doby spotřeby, které by se následně poskytovalo například nevládním organizacím pro sociálně potřebné,“ uvedl Jurečka s tím, že ministerstvo chce najít způsoby, jak plýtvání jídlem co nejvíce zamezit.
Darované potraviny musí být podle MZe bezpečné a zdravotně nezávadné. Evropská legislativa znemožňuje uvádět na trh potraviny s označením data použitelnosti po jeho překročení. Naopak potraviny, na nichž je označeno datum minimální trvanlivosti, mohou být prodávány i po překročení tohoto data. Spotřebitel však musí být o jeho překročení informován a takové výrobky musí být prodávány odděleně.
Češi v první Národní potravinové sbírce loni v listopadu vybrali 66 tun potravin. Letos se má uskutečnit druhý ročník akce.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *