O potravinách na konferenci FAO

Počátkem června se v římském ústředí FAO (Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství) bude konat konference na vysoké úrovni týkající se potravinové bezpečnosti a problémů souvisejících se změnou klimatu a bioenergiemi. O tématech konference a složení delegací nedávno jednala Rada ministrů zemědělství a rybolovu Evropské unie v Lucemburku. Infomroal o tom mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

„Konference FAO ve dnech 3. až 5. června chce vytvořit ucelenou mezinárodní strategii v oblasti potravinové bezpečnosti v kontextu změny klimatu a nakládání s bioenergiemi,“ uvedl první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. „Vítáme tuto debatu s ohledem na naše aktivity v oblasti biopaliv a potravinové bezpečnosti, která má přesah i do agendy našeho předsednictví. Z pohledu České republiky je také pozitivní zájem o sladkovodní akvakulturu, jelikož tato problematika bývá obvykle poněkud ve stínu mořského rybolovu,“ doplnil náměstek Hlaváč.
Základ jednání konference budou tvořit závěry expertních jednání osmi dvoudenních konferencí, které se konaly v průběhy února a března k následujícím okruhům:
• Klimatické změny a biodiverzita
• Bioenergie: politická rozhodnutí, trhy, obchod vs. zabezpečování potravin
• Globální perspektiva a pohonné hmoty – dopad na zabezpečování potravin
• Globálně přenosné nemoci zvířat – v souvislosti s klimatickými změnami
• Klimatické změny a management rizik přírodních katastrof
• Adaptace na klimatické změny a jejich zmírňování
• Klimatické změny a jejich dopad na mořský rybolov i sladkovodní rybářství.
Ve dnech 26. a 27. června se v Innsbrucku uskuteční 26. regionální konference FAO pro Evropu. Bude se zabývat adaptací na změny klimatu v Evropě a podpora tradičních regionálních zemědělských produktů a potravin jako další krok k udržitelnému rozvoji venkova, doplnil Vorlíček.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *