Obchodníci by si měli s předstihem zajistit dodatečné okolkování skladovaných lihovin

Povinnost kolkování lihovin platí pro lahve vyrobené už po 1. červenci, starší se mohou doprodávat do konce roku. Obchodníci by si měli s předstihem zajistit dodatečné okolkování skladovaných lihovin u výrobců, pokud nestačí prodat nekolkované zásoby do stanovených termínů. Také si mohou koupit kontrolní pásky u celní správy a nalepit je svépomocí, uvedl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Někteří obchodníci a hospodští se obávají, že do konce roku, kdy vyprší zákonná lhůta, se nestihnou zbavit zásob lihovin bez kolků. Podle Martina Petráška, ředitele největší české likérky Stock Plzeň, nastane problém hlavně u méně navštěvovaných barů a hospod a také s dražšími lahvemi.
Běžné restaurace by ale kolkování, kterým chce stát zamezit daňovým únikům, tolik ovlivnit nemělo. Nemají tak velké zásoby. Ztrátu ale z z opatření státu nechtějí hradit. Stát, který si nesmyslné kolkování vymyslel, musí umožnit odpisy neprodaného alkoholu, uvedl vedoucí pivnice U Šenku František Cypris.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *