Obyvatel České republiky sní ročně v průměru 80 kg masa

Od druhé poloviny 90. let spotřeba masa v České republice stagnuje a pohybuje se kolem 80 kilogramů na hlavu ročně. Konzumace masa je tak u nás nižší, že než v 80. letech, kdy činila kolem 90 kilogramů, a v roce 1990 dokonce 97 kilogramů masa na osobu ročně. Jak vyplývá z údajů MZe dnešní spotřeba masa je proti tomuto roku o 17 procent nižší.

Podle předsedy Svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera ovlivnila pokles celkové spotřeby masa vedle zvýšení cen především změna životního stylu. V jídelníčku domácích spotřebitelů výrazně ubylo hovězího. Jeho spotřeba v roce 1990 činila 28 kilogramů na hlavu ročně, loni to podle odhadů bylo asi 11,3 kilogramu. Pokles podle MZe způsobilo zejména zdražení tohoto druhu masa a často i nedostatečná kvalita, když se na pulty dostávalo maso ze starých zvířat. „Tato situace by se měla postupně zlepšovat i díky tomu, že na trh přichází maso z mladých zvířat i ze specializovaných masných plemen,“ uvedlo ministerstvo. Největší odliv spotřebitelů zaznamenalo hovězí v roce 2001, kdy se do jeho obliby promítly obavy z takzvané nemoci šílených krav. Češi také konzumují méně vepřového, zhruba 41 kilogramů na hlavu ročně proti 50 kilogramům v roce 1990. Naopak prudce stoupla spotřeba drůbežího z 13,6 kilogramu na loňských téměř 24 kilogramů. Tento trend se ale již zastavil a poslední rok drůbeží maso zaznamenalo stagnaci.
Nahrazení hovězího drůbežím podle Steinhausera vyplývá z toho, že spotřebitelé měli rostoucí zájem o maso libové, křehké, které lze rychle opracovat. Z dalších druhů masa Češi v průměru snědí tři kilogramy králíků, 300 gramů zvěřiny, stejné množství koňského, kozího a skopového dohromady a také 100 gramů telecího na obyvatele ročně. U telecího je to od začátku 90. let pokles na čtvrtinu. Spotřeba ryb zůstává stabilní, kolem 5,3 kilogramu na osobu ročně. Ve spotřebě masa jsou Češi na průměru Evropské unie. „Objem spotřeby zůstane i nadále stejný, ale změní se její struktura,“ uvedl Steinhauser. Lidé podle něj budou chtít stále více libové maso i výrobky a jejich lepší zpracování.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *