Od dnešního dne by měl zákazník dostat podrobné informace o hovězím

Podle vyhlášky ministerstva zemědělství, která dnes nabývá účinnosti a upravuje označování hovězího masa na trhu, musí každý prodejce informovat zákazníka informovat o věkové kategorii a registračním čísle zvířete, číslech schválení jatek a bourárny. Značení má dále obsahovat datum porážky, evidenční číslo posledního chovu a u kusu testovaného na tzv. nemoc šílených krav (BSE) číslo laboratoře.

Stanovené věkové kategorie jsou mladý skot, mladý býk, volek, jalovice nebo kráva. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna patří do kategorie mladý skot zvířata bez ohledu na pohlaví, těžší než 150 kilogramů a ve věku do 12 měsíců. Mladý býk se stářím pohybuje mezi 12 až 24 měsíci, volek je kastrovaný býk starší než 12 měsíců a jalovice je neotelená kráva ve věku přes 12 měsíců.
U masa z býka, volka, nebo krávy musí být navíc vyznačeno stáří zvířete v měsících, aby byla zajištěna prokazatelná vazba tohoto označení s průvodním listem skotu.
Při uvádění hovězího do oběhu se zatím odkládá povinnost
sdělit název země, kde se zvíře narodilo, bylo vykrmeno a
poraženo. Tyto údaje budou vyžadovány až od 1. ledna 2002.
Na dodržování nové vyhlášky, která se týká baleného i
nebaleného masa, se zaměří inspektoři veterinární správy. „Je
třeba poznamenat, že kdo nedodrží povinnost předepsaným způsobem maso označovat, se vystavuje nebezpečí sankcí,“ uvedl Duben.
Pokuta v případě klamavého označení potravin může podle zákona o potravinách dosáhnout až tří milionů korun, doplnil.
Ministerstvo zemědělství podle mluvčího Pavla Kováře očekává, že změna označování hovězího masa povede k rozlišení jeho cen, zejména podle stáří zvířete.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *