Ode dneška musí výrobci uvádět „éčka“

Výrobci potravinářských barviv musí od dnešního dne na obalu jednotlivých výrobků uvádět přítomnost některých přídavných látek, které prodlužují dobu jejich trvanlivosti, upravují a zvýrazňují chuť a barvu. Dodržování tohoto pravidla bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Nová norma se týká šesti barviv, lidově nazývaných "éčka".

Novinka spočívá v tom, že pokud tato barviva (tartrazin, chinolinová žluť, žluť SY, azorubin, košenilová červeň, červeň allura) výrobce použije, musí na obal umístit upozornění, že mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí.
„Právní předpisy povolují k výrobě potravin 42 barviv, nové ustanovení se tedy týká pouze malé části z nich,“ uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Vyjmenovaných šest barviv se používá zejména při výrobě nejrůznějších cukrovinek: bonbonů, želé, žvýkaček, dále pak při výrobě různých sušenek či lupínků. Lze je najít i v cukrářských výrobcích, instantních nápojích, nealkoholických nápojích a přibarvují se jimi i alkoholické likéry.
Na nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 procenta objemových se však nová povinnost označování nevztahuje. Upozornění o nepříznivých vlivech na děti se také nemusí uvádět v případech, kdy uvedená barviva byla použita pouze k dekoraci či orazítkování skořápek vajec.
„V souladu s evropským nařízením lze doprodat potraviny, které byly vyrobeny ještě před 20. červencem 2010. Takové potraviny lze samozřejmě prodávat pouze do uplynutí data trvanlivosti či použitelnosti,“ dodala Šmídtová.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *