Ořechy příznivě působí na zdraví člověka

Pravidelné pojídání ořechů má příznivé účinky na zdraví. Ořechy snižují pravděpodobnost úmrtí nejen na rakovinu či onemocnění srdce, ale i z jiných přirozených příčin. Vyplývá to podle agentury AP z rozsáhlé vědecké studie na dané téma.

 

 

Harvardští výzkumníci po tři desetiletí sledovali asi 119 000 mužů a žen, aby zjistili, že u každodenního konzumenta ořechů je pravděpodobnost úmrtí během zkoumaného období o 20 procent nižší než u zatvrzelého odpůrce pojídání ořechů. Riziko úmrtí snižuje i méně častá konzumace ořechů, v přímé proporci ke spotřebě, podotkla AP.

U lidí, kteří si ořechy dopřáli sedmkrát i více do týdne, klesalo riziko úmrtí na onemocnění srdce o 29 procent a riziko úmrtí na rakovinu o 11 procent v porovnání s lidmi, kteří ořechy vůbec nejedli.

Zdraví prospěšnými se ukázaly ořechy vlašské i oříšky arašídové a pistáciové, jakož i mandle a další tři druhy ořechů. Výzkumníci nepřihlíželi k tomu, zda ořechy byly praženy, soleny či jinak upraveny, anebo pojídány v surovém stavu.
Dalším poznatkem je, že zvýšená konzumace ořechů nevede ke ztloustnutí, ale k pravému opaku.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *