Označení Regionální potravina Libereckého kraje získalo letos dalších devět výrobků

Označení Regionální potravina Libereckého kraje získalo v letošním roce dalších devět výrobků. Do sedmého ročníku bylo v kraji přihlášeno rekordních 93 produktů od 27 výrobců. Informovala o tom koordinátorka soutěže Vladimíra Pachlová z Regionální agrární rady kraje. Soutěží se v devíti kategoriích, všechny byly letos obsazené na rozdíl od loňského roku, kdy se do tří kategorií nikdo nepřihlásil. Za dobu existence soutěže si už v Libereckém kraji prestižní označení odneslo 48 výrobků.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že jde o produkty, v nichž je nejméně 70 procent místních surovin. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. Do soutěže mohou své výrobky hlásit malé a střední potravinářské a zemědělské firmy do 250 zaměstnanců.

Označení Regionální potravina Libereckého kraje získala nově Debrecínka z Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, Jelení klobása společnosti Folda, Bio ovčí tvaroh tučný Jany Rosenbaumové, Filounské Bio podmáslí kysané z farmy Martina Šourka nebo celozrnný koláč se sezónním ovocem z Koláčkovy pekárny. Regionální potravinou je i Mikulův Mrak z pekárny Mikula Turnov, což je variace na klasický žloutkový věneček nebo větrník z odpalovaného těsta. Označení nově ponese také Český česnek z Podkrkonoší Jana Hradeckého, ovocný ostružinový sorbet od Davida Stárka a Světoběžník JC Cimrmanův světlý ležák z Pivovaru Příchovice.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *