Pěstování jarního ječmene na jižní Moravě je dnes rizikové, uvedl bioklimatolog na Techagru

Pěstování jarního ječmene na jižní Moravě v současných klimatických podmínkách je rizikovým podnikem. Během své prezentace na brněnském veletrhu Techagro na to upozornil bioklimatolog Zdeněk Žalud z Mendelovy univerzity. Zdůraznil, že už neplatí, že jižní Morava a Polabí jsou obilnicemi České republiky, protože v těchto oblastech se na kvalitě a množství úrody nejvýraznější podepisuje sucho.

Právě kvůli němu a zvyšující se průměrné teplotě na území ČR se postupně mění stanovištní podmínky. Žalud řekl, že změna je velmi rychlá. Zemědělské výrobní oblasti, jak jsme je znali podle map a učebnic v letech 1961 až 2000, už neplatí. V Polabí a na jižní Moravě vznikly nové, pro které ještě nemáme pojmenování, dodal o dříve nejúrodnějších oblastech.

Bioklimatolog uvedl, že podle měření za posledních 150 let se průměrná teplota v Česku zvýšila o jeden stupeň. „Jde o trend, který bude pokračovat. Díky tomu se dostanou škůdci do vyšších nadmořských výšek, vylíhne se větší počet generací za rok a přijdou invazivní druhy, které u nás nemají přirozené nepřátele,“ poznamenal Žalud.

Takzvané zemědělské sucho, tedy nedostatek vláhy pro rostliny, způsobuje kromě oteplujícího se klimatu ještě charakter krajiny a způsob jejího využívání. Velké půdní bloky v ČR se sice lépe obdělávají, ale je to neudržitelné. V krajině voda chybí.

Podle Žaluda už je nyní hrozba sucha tak vážná, že to pochopili politici, kteří se snaží dělat kroky, jež do budoucna dopady výrazně zmírní. Během letošního či příštího roku má vzniknout novela vodního zákona. Žalud konstatoval, že dobře víme, jaké můžeme udělat agrotechnická či biotechnická a organizační opatření. Navíc půda dokáže poměrně rychle regenerovat, pokud jí dodáme dostatek organické hmoty. Také se v krajině zvyšuje počet vodních ploch. Jako zásadní problém všech opatření vnímá vlastnické vztahy.

Komentáře ke článku 1

  • olga hamshik

    Skoda, skoda – prave jsem objevila blahodarny vliv Budvaru original a to nejen na naladu, ale i na dobrou funkci zazivaciho ustroji.
    Kazdy negativni vliv meni strutkturu i chut konecneho vyrobku. Bude nutne jecmen dovazet a odkud.
    Budete hledat podobne klimaticke oblasti?
    A bude takovy jecmen chutnat konim?
    A bude take finance dostupny a tudiz atraktivni pro export?
    Neni to jednoduche ! Budu Vase akce sledovat a preji dzarny uspech. oli hamsch

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *