Pivovar Litovel zahájil výrobu tmavého ležáku s ovocnou složkou

Pivovar Litovel zahájil výrobu ochuceného tmavého ležáku, aby co nejvíc zužitkoval oblibu piv s ovocnou příchutí, kterých loni uvařil více než 2700 hektolitrů. Tuzemské pivovary dosud ovocnou složku přimíchávaly zpravidla pouze do piv s nízkým či nulovým obsahem alkoholu a i díky takzvaným radlerům se jim daří čelit slábnoucí poptávce. Novým ochuceným ležákem chce pivovar z Litovle na Olomoucku oslovit hlavně mladé lidi a ženy.

Pivní mix nazvaný Černý Citron je vyrobený z poctivé pivovarské dvanáctky. V této chvíli neznám konkurenční výrobek, který by měl podobné parametry, řekl sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký, podle kterého většina ovocných piv má nízký obsah alkoholu. Černý Citron, který je vyroben z tmavého ležáku, má i nealkoholickou variantu.
Radlery, tedy pivní mixy, loni v létě podle odborníků ukrojily zhruba 7,5 procenta z českého pivního trhu. Pivovar Litovel se pohybuje v podobné kategorii. Očekává, že prodejní statistiky nového ochuceného piva budou zajímavé, podotkl Kostelecký.
Pivovar Litovel díky pivnímu mixu Černý Citron před nadcházející sezónou rozšíří portfolio ochucených nápojů, které dosud čítalo pivo Litovel Red Orange a ochucená nealkoholická ovocná piva Litovel Pomelo Free a Litovel Citron Free.
České pivovary loni uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, o 0,6 procenta více než o rok dříve. Zatímco domácí spotřeba meziročně klesla o 1,1 procenta, pivovarníci vyvezli meziročně o devět procent více zlatavého moku. Lidé nadále pili méně piva v restauracích, jejichž podíl na celkové spotřebě klesl na historické minimum. Kvůli chladnému počasí se loni po předchozím prudkém růstu snížil i prodej ochucených piv.
V kategorii ochucených piv je velmi široká konkurence. Pivovary každý rok uvádí na trh nové nápoje, inovují jejich chutě i obaly, podotkl Kostelecký. Ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček míní, že ochucený ležák Černý Citron osloví zejména mladší konzumenty, ženy a sportovce.
Pivovar Litovel loni uvařil zhruba 180 000 hektolitrů piva, což je stejné množství jako v roce 2012. Hyneček si mylí, že ve světle trendu pivovarnictví, který je klesající, je to velký úspěch. Pivovaru se podařilo udržet produkci piva i navzdory ne příliš zdařilé letní sezóně, pro kterou byly typické výkyvy počasí, kdy deště a povodně střídaly extrémní teploty. Hyneček míní, že pivovar za to vděčí novinkám v sortimentu i rostoucí oblibě regionálních značek piv.

Komentáře ke článku 2

  • Dittrichova Vladena

    dik za vynijikajici chut piva cerny citron Litovel. mam dotaz ktery prosim sdelte me na muj email.Obsahuje pivo umele sladidlo a cukr a ruzna ecka? mnohokrat dik za odpoved.v. Dittrichova Vladi. uvitam v nem glukozovy sirup.v

    • Dittrichova Vladena

      dik za vynijikajici chut piva cerny citron Litovel. mam dotaz ktery prosim sdelte me na muj email.Obsahuje pivo umele sladidlo a cukr a ruzna ecka? mnohokrat dik za odpoved.v. Dittrichova Vladi. uvitam v nem glukozovy sirup.v

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *