Počasí poškodilo úrodu ovoce na jihu Moravy jen lokálně

Počasí zatím poničilo úrodu ovoce na jižní Moravě pouze lokálně. Poškození způsobily předvelikonoční mrazy místy kombinované se suchem. Nyní se pěstitelé kvůli střídání teplot a vlhkosti obávají plísní či škůdců. Uvedla to tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová. Statistické odhady úrody budou mít ovocnáři ve druhé polovině června.

Ovocné stromy letos začaly vegetovat o měsíc dřív než obvykle, chladné a deštivé počasí minulých dnů tento náskok zhruba o polovinu snížilo. Velmi dobře letos proběhlo období květu, které trvalo u jabloní i tři týdny. Nepřišlo žádné horké počasí, které bývá příčinou rychlého odkvětu, sdělila Homolová.
Mrazy, které poškodily budoucí úrodu v některých lokalitách, přišly na Velikonoce ze čtvrtka na pátek. Neměly však tak velký dopad jako v Čechách. Na Znojemsku, kde bylo sucho nejhorší, odolávaly stromy mrazu hůř. Hůře dopadly stromy v údolích, kam klesal studený vzduch. Třeba Pomona Těšetice na Znojemsku očekává výpadek v úrodě meruněk až o 70 procent proti průměru, sdělila Homolová.
Naopak v některých místech, kde vzcházející úroda nepomrzla, musejí pěstitelé dělat probírky, aby stromy nebyly extrémně obsypané a ovoce příliš malé. Homolová upozornila, že mráz zapříčinil na některých místech i takovou paradoxní situaci, že ovoce, které bylo do dvou metrů nad zemí, zmrzlo, zatímco v korunách stromů se mu daří dobře.

Nejhůře podle ní dopadly meruňky a broskve, naopak jablka odolaly lépe. Špatně dopadly také hrušky. První tuzemské stromové ovoce dostanou čeští spotřebitelé zhruba za dva týdny, a to rané třešně. Pěstitelé však nyní bojují také se strupovitostí jablek, protože udělali už o dva až tři postřiky více, než bývá v tuto dobu obvyklé. Další hrozbou jsou škůdci, především obaleč jablečný.
Proti předchozím letům se nijak výrazně nezměnila struktura sadů. Nadále ubývá broskvoní a višní. Drží se rozloha jablečných sadů a do produkčního období se dostávají v předchozích letech silně rozšiřované sady slivoní.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *