Počet domácích zabijaček prasat se snížil i vloni

Domácích zabijaček prasat dlouhodobě ubývá. Jitrnice, ovar či tlačenku z vlastnoručně vykrmeného prasete si dopřeje rok od roku stále méně lidí. Podle odhadu Ministerstva zemědělství bylo loni v České republice na domácích zabijačkách poraženo 100 000 prasat, o rok dříve šlo o 110 000 kusů. Informovala o tom mluvčí resortu Markéta Ježková. Před desetiletím bylo při domácích zabijačkách poraženo 190 000 prasat.

V roce 2016 bylo podle Ježkové odhadnuto, že proběhlo 100 000 domácích porážek prasat, což má představovat 11 127 tun živé hmotnosti s průměrnou porážkovou hmotností 111,3 kg. Podíl prasat poražených mimo jatka by se tak měl pohybovat na úrovni 4,3 procenta z celkem poražených prasat.

Ačkoliv se před časem mluvilo o zákazu tradičních zabijaček, veřejné zabíjení prasete před celou vesnicí je zakázané již zhruba 50 let. Zvíře má být poraženo šetrně a v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání a tento akt by neměl být žádným ‚divadlem‘,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Domácí porážky, které se provedou v hospodářství chovatele, však možné jsou. Ale jitrnici a další masné výrobky mohou podle platné legislativy zkonzumovat jen členové domácnosti.

Vláda již loni předložila zákonodárcům novelu veterinárního zákona. Kromě jiného podle dřívějších slov ministra zemědělství Mariana Jurečky měla „legalizovat“ domácí zabijačky, aby si výslužku mohly odnést i osoby blízké hospodáři. Novela ale zatím nevstoupila v platnost.

Veřejné zabijačkové hody jsou tak zatím možné jen v případě, že bylo prase poražené na jatkách, kde ho zkontrolují veterináři. Až poté může být maso uvolněno ke spotřebě pro veřejnost. Po splnění těchto podmínek a navíc za předpokladu, že jsou během přípravy produktů dodrženy veškeré hygienické požadavky, je možné zabijačkové pochoutky hostům nabídnout, dodal Pejchal. Pokud podnikatel porazí zvíře mimo schválená jatka, může dostat pokutu až do milionu korun, u fyzických osob jde maximálně o 10 000 korun.*

Komentáře ke článku 1

  • Miloš Liška

    To co je psáno o zabíjačkách u hospodáře,tak toto se provádí běžně a využívá se potvrzení o prohlídce masa veterinářem dodatečně.Dokreslete si tu věc sami.
    Tedy mnohé zákony jsou špatné či složité a tak se dají lehce obejít. Veterinární správa není Policie ani Celní správa , tedy nemůže nic a slušný hospodář má jinak vše O.K. Jen ziskuchtivý
    a rádobyhospodář překračuje Zákon kde to jde,včetně nesnesitelného zápachu a znečšťování povrchových vod.A to vše pod rouškou ministerských úlev nesprávně interpretovaných.
    Např.: prodat 1/3 bez účetního dokladu ,dále nepsaného pravidla „Musíme jej podpořit …!“,
    nebo „Stát to podporuje..!“
    Proto máme zápach (ze šetrnosti a neznalosti chovatele) po vesnicích,znečištěné povrchové vody, zablácené silnice v obcích, sklady senáže na propustném terénu, nedovolené kanalizační stájové svody tekutých odpadů stájí a výkrmen. Vždyť to Zákony ČR v malochovech nenařizují ani nezakazují. Dotčené orgány (např. Veterina, životní prostředí, stavební úřad, atd.) nechtějí nic řešit, tzv. zavírají před problémem oči. Jediné co dokážou – odkázat na soud. To je myslím ale krajní řešení, neboť výše uvedené instituce by mohly, resp. měly nejdříve poučit chovatele a následně zakročit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *