Počty nevyhovujících a falšovaných vín se snížily

Krátká existence novely vinařského zákona, který umožňuje efektivněji kontrolovat dovážené sudové víno, výrazně snížila počty nevyhovujících a falšovaných vín, uvedl dnes na tiskové konferenci ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martin Klanica po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

„Možná je ještě příliš brzy říkat, že je to přímý vliv novely zákona. Ale od 1. dubna, kdy začala platit, se citelně snížil výskyt nevyhovujících vzorků a ještě citelněji počet falšovaných vín,“ řekl Klanica. Zákon nyní dává SZPI možnost efektivněji kontrolovat dovážené sudové víno. Podle Klanici nepoctivé prodejce vína odradila jak novela, tak masivní mediální kampaň. Laboratorní možnosti inspekce, jak kontrolovat vína, jsou široké. „Dokážeme analyzovat víno jak v elementárních znacích, tak i těch velice složitých,“ řekl Klanica. Se Sobotkou řešil i problém dvojí kvality potravin na českém a západoevropském trhu. Shodli se, že je potřeba evropského řešení a že SZPI v současné situaci nemá možnosti, jak problému zabránit. Podle Sobotky je třeba, aby se doplnila evropská legislativa tak, že se různé složení stejně označené potraviny stane nekalým a postižitelným jednáním. „Stejně tak pomáhá mediální tlak. Už nyní se některé firmy rozhodly od dvojí kvality ustoupit,“ řekl Sobotka.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *