Podle Evropské komise vzroste produkce cukru v EU po liberalizaci trhu o pětinu

Liberalizace trhu cukru přinese v sezóně 2017/2018 růst produkce této suroviny zhruba o 20 procent na 20,1 milionu tun, předpověděla dnes Evropská komise. Nárůst se očekává zejména v předních producentských zemích, jako je Francie, Německo, Británie a Polsko. Po 49 letech přestaly v Evropské unii platit výrobní kvóty a vývozní limity na cukr 1. října. Volnou ruku mají jak zemědělci v pěstování cukrové řepy, tak rafinérie v obchodování cukrem.

V rámci liberalizace posledního systému zemědělských kvót v EU byly rovněž zrušeny zaručené ceny. Podle odborníků, které oslovila agentura Reuters, už řada zemědělců nově nabytou svobodu využila a vyšší sklizeň v sezóně 2017/18 i růst zásob na export očekávají v předních pěstitelských oblastech ve čtyřech největších producentských zemích – Francii, Německu, Británii a Polsku.

Francouzské sdružení producentů CGB odhaduje produkci cukru na téměř šest milionů tun, což je o 25 procent nad úrovní poslední sezóny. Výnosy z cukrové řepy jsou nadprůměrné a počasí je příznivé. Sklizeň cukrové řepy by se měla zvýšit ze 34 milionů tun na 44 milionů tun. V Německu se podle tamní oborové asociace WVZ produkce cukru zvýší o 24 procent na pět milionů tun. Deštivé počasí ale ztěžuje sklizeň řepy v Německu i Polsku, které očekává vzestup výroby cukru z 2,08 milionu tun na 2,1 až 2,2 milionu tun. Británie díky podstatnému rozšíření pěstitelských ploch i příznivému počasí předpokládá zvýšení produkce cukru o 50 procent na 1,4 milionu tun. Možnost zvýšit výrobu cukru a vyvážet na nové trhy podle Evropské komise přinese i větší transparentnost a zjednodušení administrativní zátěže. Režim kvót na cukr byl zaveden v roce 1968.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *