Podle MZe vzroste od července cena cukru

Podle ministerstva zemědělství je možné od července očekávat zvýšení cen cukru nad 20 korun za kilogram. S počátkem kvótového roku v EU také u nás totiž začnou plně platit evropská regulační pravidla pro cukr. Cena průmyslových výrobců pak zřejmě překročí intervenční cenu 20 Kč za kilogram, zatímco nyní je necelých 18 korun za kilogram, a výšení by měli kopírovat i ceny spotřebitelské.

Intervenční cena se vyhlašuje kvůli zásahům na trhu s cukrem. Unie za ní například vykupuje cukr v případě jeho přebytku na trhu. Důležitým faktorem bude zvýšení minimální ceny cukrové řepy z 980 na 1470 korun za tunu. Růst cen je však na druhé straně omezen koupěschopností obyvatel. Proti zdražování může působit i levný dovoz z Polska, soudí ministerstvo. Také předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Stanislav Tobola potvrzuje, že spotřebitelé mohou čekat zdražení cukru na pultech. Obchodníci podle něj zatím drží ceny dole, protože se předzásobili před vstupem do Evropské unie.
Zdražení cukru se projeví i v nákladech výroby dalších potravin. „Těch výrobků, kde není cukr, totiž moc není,“ řekl ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna. Například u nápojů a cukrovinek, kde je jeho obsah vysoký, podle něj zřejmě bude zdražení znatelné. V Evropské unii vždy cukr stojí víc, než je úroveň intervenční ceny. Spotřebitelské ceny se v jednotlivých členských státech liší. V Anglii se cukr prodává v přepočtu kolem 40 korun za kilogram, v Německu za 30 až 36 korun. V Řecku je ale výrazně levnější, kilogram stojí 23 korun. Průměrná cena průmyslových výrobců v EU je asi 22,5 koruny za kilogram, což je téměř o pět korun více než v tuzemsku. Ceny na tizemských pultech jsou v současnosti různé, ale v řetězcích lze podle některých informací koupit cukr i za 18 korun za kilogram.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *