Pokles nabídky cukru v EU může jeho cenu po předchozím poklesu zase zvednout

Pro spotřebitele v České republice by měla mít reforma trhu s cukrem, na níž se dohodla Evropská unie, pozitivní vliv. Evropské ceny by se měly postupně blížit světovým cenám, které jsou výrazně nižší Z pohledu světového trhu je ale efekt spíš opačný. Pokud nadprodukce z trhu EU zmizí, pokles nabídky povede spíše ke vzestupu ceny, uvedl analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Zaručené ceny cukru v EU mají podle schválené reformy klesnout od sezony 2006/2007 během čtyř let o 36 procent, cukrová řepa postupně zlevní o dvě pětiny. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby by tak spotřebitelské ceny cukru mohly klesnout za čtyři roky až o třicet procent. Podotkl, že vývoj je ale velmi obtížné odhadovat.
Ceny cukru by moly jít v příštím roce dolů, soudí generální ředitel Moravskoslezských cukrovarů Stanislav Tobola. Kilogram cukr v obchodech nyní stojí kolem 20 až 21 korun. Záviset podle něj bude na objemu dovozů a fungování podstatných prvků reformy, zejména referenční ceny. Za kolik bude cukr na pultech po čtyřletém reformním období, zatím není schopen odhadnout.
Prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík poukázal na to, že dopad do cen dalších potravinářských produktů bude ale zřejmě postupný a ne příliš výrazný.
Cena, za kterou prodávají cukrovary, by se měla po čtyřech letech pohybovat kolem 400 euro za tunu (asi 12 korun za kilogram). Nyní je intervenční cena 632 euro/t (asi 19 korun za kilogram). Spotřebitelské ceny budou pak záviset na cenové politice obchodníků, uvedl předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřich Reinbergr.
Podle mluvčí společnosti Carrefour ČR Jany Havlíčkové je údajně na prognózy vývoje spotřebitelských cen cukru příliš brzy. Předpokládá, že pokud ceny cukru opravdu klesnou, tak na to jejich obchody budou adekvátně reagovat a ceny cukru klesnou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *