Potravináři chtějí označovat zemi původu

Potravináři chtějí zavést povinné označování země původu při prodeji potravinářských výrobků. Uvedla to mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Také ministerstvo zemědělství zavedení povinnosti označovat zemi původu u potravin podporuje. Současně ale tvrdí, že stát ji rozšířit nemůže, musela by to prý udělat Evropská unie. V současnosti povinnost platí jen pro některé produkty.

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů ČR chce do zákona prosadit povinnost označovat zemi původu především u rozmrazovaného a dopékaného pečiva, sdělil Stanislav Musil ze svazu. To musí obchodníci viditelně značit již od srpna, aby nedocházelo k jeho záměně s čerstvými produkty. Obchodníci tvrdí, že naprostá většina polotovarů pochází od tuzemských výrobců. Pekaři však oponují, že podíl dovozů je stále vysoký a zákazník má právo vědět, odkud výrobek pochází. Novela zákona o potravinách aktuálně prochází vnitřním připomínkovým řízením na ministerstvu.
Jak řekla mluvčí ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová, stát nemůže nařídit povinnost označovat zemi původu, protože by to bylo proti pravidlům jednotného trhu Evropské unie. Ministerstvo zemědělství ale podle ní podporuje, aby povinnost označovat zemi původu u potravinářských výrobků v budoucí legislativě Evropské unie byla.
Podle legislativy Evropské unie je dnes povinné značit zemí původu v obchodech například u ovoce nebo zeleniny. U některých dalších komodit, jako jsou vejce či hovězí maso, lze původ zjistit díky systémům dosledovatelnosti.
Podle nového nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které je jedním z hlavních důvodů novelizace zákona o potravinách, je označování země původu obecně dobrovolné, informovala Böhmová. Povinně bude nově značení stanoveno pro vepřové, skopové a drůbeží maso a pro případy, kdy by neuvedení původu mohlo uvést spotřebitele v omyl ohledně skutečného původu potraviny.
Podle dosavadních informací by v blízké budoucnosti mohlo být zavedeno povinné uvádění původu také například pro nezpracované potraviny, mléko, či masné výrobky. Materiál zabývající se touto problematikou připravuje Evropská komise pro Evropský parlament.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *