Potravináři očekávají, že se levný cukr projeví v cenách potravin od roku 2007

Pravděpodobně až od roku 2007 by se v cenách některých potravin mohlo začít projevovat zlevňování cukru, které vyplývá z reformy cukerního pořádku. Řekl to prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík s tím, že dopad do cen dalších potravinářských produktů však zřejmě bude postupný a ne příliš výrazný.

Samotný cukr by podle některých odborníků mohl na pultech zlevnit již příští rok, ale zatím nelze odhadnout o kolik. Podle Camplíka ale může pozitivní efekt jeho zlevňování vyrovnávat zdražování dalších vstupů, zejména energií a pohonných hmot.
Základem reformy je to, že zaručené ceny cukru v EU klesnou od sezony 2006/07 během čtyř let o 36 procent, cukrová řepa postupně zlevní o dvě pětiny. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby by tak spotřebitelské ceny cukru mohly klesnout za čtyři roky až o 30 procent. „Vývoj je ale velmi obtížné odhadovat,“ zdůraznil.
Kilogram cukr v obchodech nyní stojí kolem 20 až 21 korun. „Domnívám se, že ceny v příštím roce půjdou dolů,“ řekl generální ředitel Moravskoslezských cukrovarů Stanislav Tobola. Záviset podle něj bude na objemu dovozů a fungování podstatných prvků reformy, zejména referenční ceny. Za kolik bude cukr na pultech po čtyřletém reformním období, si netroufl odhadnout. Podle předsedy Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřicha Reinbergra by se cena, za kterou prodávají cukrovary, měla po čtyřech letech pohybovat kolem 400 euro za tunu (asi 12 korun za kilogram). Nyní je intervenční cena 632 euro/t (asi 19 korun za kilogram). Spotřebitelské ceny budou pak záviset na cenové politice obchodníků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *