Potravinářská komora odstartovala projekt cechovních norem

Potravinářská komora odstartovala projekt cechovních norem, tedy označování nadstandardně kvalitních českých výrobků. Norem, jež by měly spojit kvalitu s původem výrobku v České republice, je nyní sto dvacet. Výrobků, které jsou podle nich vyrobeny, je zatím sto dvanáct. Další stovky potravinářských produktů by měly brzy přibýt. Uvedl to ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna.

Cechovní normy Potravinářská komora zavádí podle vzoru Rakouska, kde se vztahují na 30 000 produktů. V Česku komora projekt připravovala dva roky. Logo, kterým budou potraviny označené, by mělo v budoucnu rozšířit a spojit se se značkou Český výrobek.

V Česku je mnoho značek označujících kvalitu potravin. Nejznámější je Klasa, kterou stamiliony korun ročně podporuje i stát. Další je například Regionální potravina, která je vázaná na daný kraj. Jsou ale i méně známá označení, například logo Vím, co jím, které by mělo označovat potraviny obsahující uváděné výživové hodnoty. Logo Zdravá potravina se zase objevuje na pokrmech, které neobsahují zbytečné množství chemických konzervantů a barviv.

Systém norem ideově vychází z bývalých československých státních norem a současných českých technických norem. Potraviny vyrobené podle nich by měly mít nadstandardní charakteristiky oproti srovnatelným výrobkům na trhu.

Ministerstvo zemědělství také v novele zákona o potravinách, kterou schválila na konci loňského roku vláda, zakazuje používání log s českým lvem či trikolorou a například nápisy „český“ na potravinách, které z ČR nejsou.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *