Potraviny živočišného původu z Brazílie se musí testovat na salmonelu

Veterináři nařídili, aby provozovatelé potravinářských podniků, kteří přijmou potraviny živočišného původu z Brazílie, je nechali otestovat v akreditované laboratoři na salmonelu. Jinak jim bude hrozit až dvoumilionová pokuta. Opatření bude platit od úterý 9. května. Na trh by se tak nemělo dostat brazilské maso před testem. Jde i o import zboží z jiných členských států Evropské unie brazilského původu. Informovalo o tom Ministerstvo zemědělství.

Potravináři budou mít také povinnost oznámit potraviny z Brazílie Státní veterinární správě (SVS) a vyplnit formulář na webu. Potraviny pak budou moci vypustit na trh až po obdržení vyhovujících laboratorních výsledků.

Stát tak reaguje na opakované nálezy bakterií salmonel v brazilském kuřecím mase. Veterináři aktuálně stahují z trhu dalších pět tun solených kuřecích prsních řízků původem z Brazílie. Objevili v nich salmonelu, prodával je Bidfood. „Necelých 400 kilogramů produktu SVS pozastavila již při odběru vzorku a zakázala polotovar uvádět do prodeje, dokud nebude mít k dispozici výsledek vyšetření. Zbytek zásilky nyní stahuje z trhu a vrátí ho zpět odesílateli do Nizozemska nebo nařídí likvidaci. Příjemci hrozí až padesátimilionová pokuta,“ uvedlo ministerstvo.

Veterináři již předevčírem přikázali stáhnout 30 tun kuřecích řízků z Brazílie, maso se dostalo i do vojenského stravovacího zařízení. Podle ministerstva je závadnost brazilského masa častá.

Do konce dubna provedla SVS přibližně 90 kontrol, při kterých prověřila, pozastavila a laboratorně vyšetřila 200 šarží. Osm procent kontrolovaných brazilských potravin obsahovalo salmonely.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *