Potřebné jsou dlouhodobé smlouvy se zpracovateli

Potřebné jsou dlouhodobé smlouvy se zpracovateli nejméně na tři až pět let. Ty by měly na jedné straně zajistit zpracovatelům surovinu na druhé straně farmářům ceny. Jejich uzavření pokud možné již v průběhu letošního října doporučil na dnešním zasedání výboru a kontrolní komise Zemědělského svazu ČR ve Větrném Jeníkově předseda svazu Miroslav Jirovský.

Farmářské ceny by se podle jeho slov měly blížit úrovni Německa nebo Rakouska. Jak uvedl, je v ČR stále nadbytek zpracovatelských kapacit, ale při větším vývozu mléka nebo jatečných zvířat by se již tuzemští potravináři mohli dostat do problémů a na hranici své existence. Tlak na zpracovatele musí podle Jirovského zemědělci vyvíjet, protože farmářské ceny, které čeští zpracovatelé platí, jsou „u většiny komodit kromě obilí hluboce a někdy hodně hluboce pod cenami našich sousedů.“ MInistr zemědělství Jaroslav Palas sice připustil, že vývoz zemědělské produkce do zahraničí by mohl krátkodobě zvýšit farmářské ceny, označil však tento trend za negativní, pokud by měl být dlouhodobý. Jak varoval, vyváží se surovina a dovážejí se výrobky s přidanou hodnotou. Zpracovatelské podniky se podle něj dostávají do ztráty, protože neprosadily zvýšení cen u obchodních řetězců. Dostaly se tak do kleští, v nichž byli doposud zemědělci. Vývoz by se odle ministra mohl vymstít. Pokud se cizí zpracovatel dostane do problémů, nejdříve přestane odebírat zahraniční surovinu. Jirovský oponoval, že vše záleží na uzavřené smlouvě.
Podle odhadu Zemědělského svazu se letos hrubá zemědělská produkce v běžných cenách proti loňsku zvýší asi o 14 miliard korun na 117 miliard Kč. Produkce rostlinných komodit se díky letošní dobré sklizni zvýší asi o 40 procent. Naopak živočišných produktů zemědělci vyrobí asi o šest procent méně než loni. Podle Jirovského jsme po vstupu do EU srovnatelní v ceně másla, ale ne v ceně syrového mléka. Němečtí chovatelé podle svazu dostávají 8,60 koruny a s příplatky za kvalitu i přes devět korun.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *