Potvrzena salmonela v tyčinkách „merci“

Česká zemědělská a potravinářská inspekce prokazatelně zjistila, že plněné čokoládové tyčinky označené jako “merci Finest Selection” s datem minimální trvanlivosti 1.5. 2002 jsou skutečně kontaminovány salmonelou. Výsledky analýz ČZPI potvrdila také Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu v Praze. ČZPI nedoporučuje tento výrobek konzumovat.

Po podezření, že zdravotně závadné čokoládové tyčinky vyráběné německou společností Storck Service byly dovezeny na český trh, provedla ČZPI koncem minulého týdne kontrolu ve skladech distribučních firem. Inspektoři zjistili, že do České republiky bylo dovezeno téměř 46 tisíc balení tyčinek “merci” označených stejně, jako šarže, které již předtím německý výrobce stáhl z trhů jiných evropských zemí.
Dovozní společnost VDG, spol. s r.o. musí okamžitě dokončit stahování čokoládových tyčinky “merci Finest Selection” s datem minimální trvanlivosti 1.4.2002 a 1.5.2002 z oběhu.
U ostatních výrobků stejného označení, které byly do ČR dovezeny po 30.6. 2001, musí tato společnost a společnost Storck Česká republika, s.r.o., která je druhým dovozcem, prokázat, že se jedná o zdravotně nezávadné výrobky.
O nálezu Salmonelly v tyčinkách “merci” bude ČZPI informovat Rapid Allert System /Systém rychlé výměny informací/, který je zřízen v zemích Evropské unie pro operativní předávání informací o zdravotně závadných potravinách na trhu EU. Stejně tak bude informován systém TRAPEX, který plní obdobnou funkci pro země střední a východní Evropy.
Česká zemědělská a potravinářská inspekce v žádném případě nedoporučuje tento výrobek konzumovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *