Pozor na zmrzlé ovoce a zeleninu

Ne všichni prodejci mají mrazivých dnech zajištěn dovoz, uskladnění i prodej zeleniny a ovoce tak, aby byla zaručena jejich kvalita. Vlivem silných mrazů dochází k porušení struktury u plodů zeleniny i ovoce a po jejich přenesení do tepla spotřebitel zjistí, že jsou namrzlé a nedají se jíst, varuje mluvčí SOS Alice Picková.

Problém podle Pickové je, že poškození mrazem nemusí vždy spotřebitel běžným laickým pohledem při nákupu jednoznačně odhalit. Vady takto poškozených produktů se projeví až doma, když se vyrovná teplota potraviny s okolním prostředím. Většinou se změní konzistence plodů, dojde ke ztrátě typického vybarvení v neposlední řadě i ke změnám chuti. Rostlinná pletiva jsou v důsledku působení mrazu zcela poškozena, a tím dochází k nežádoucím smyslovým, jakostním a mikrobiologickým změnám (hnilobným procesům). Výsledkem zdánlivě výhodného nákupu za přijatelné ceny je pak zklamání a výrobky putují mnohdy do koše. Změnu typického zabarvení je možné ale při pečlivém výběru odhalit v prodejně a jedná se pak o signál, že ovoce namrzlo během transportu, či bylo špatně skladované.
Ještě citlivěji na nízké teploty reagují brambory, které začínají sládnout už při +2˚ C. Namrzlé brambory se vůbec prodávat nesmějí a musí se skladovat při teplotách nad touto hranicí.
SOS upozorňuje spotřebitele, aby si zboží před nákupem prohlédli. „Řady nepříjemných překvapení by se mohli lidé vyvarovat, kdyby pečlivěji vybírali. Zcela jistě doporučujeme nenakupovat u otevřených stánků, ale v kamenných prodejnách. I během přenosu ovoce a zeleninu nemohou spotřebitelé nakoupené zboží vystavovat působení nízkých teplot delší dobu. S ohledem na vlastnosti ovoce a zeleniny doporučuje SOS reklamovat běžnou zeleninu a ovoce v prodejně s paragonem do druhého dne,“ připomněla mluvčí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *