Prasata na houpačce? Novák ji chce zastavit

Před rokem se platilo za kilogram živých prasat pomalu padesát korun, dnes je jejich cena skoro poloviční. Co vloni výkrmci vydělali, letos zase prodělají. I když všichni tvrdí, že potřebují stabilní ceny, zřejmě jim vyhovuje opak. K tomuto názoru dospěl obchodník, který před časem oslovil producenty jatečných prasat s nabídkou na dlouhodobý odbyt za pevnou cenu. Odezva prakticky žádná.

Vepři za 35 korun? Hledáte odbyt? Máme řešení. Inzerát s tímto textem vyšel loni v prosinci na první straně našeho týdeníku a společnost Zimbo Czechia touto cestou hledala stálé dodavatele jatečných prasat. „Ozvali se všeho všudy dva zájemci, ale nic z toho nebylo,“ uvedl ředitel zmíněné firmy Petr Poskočil, který reagoval na nedávný článek v Zemědělci o padajících cenách vepřového. „Pan Míl z Agroporku v něm tvrdil, že nezná nikoho, kdo by měl uzavřené dlouhodobé smlouvy i s cenou. My jsme však jemu i jiným výkrmcům takovou možnost nabízeli,“ oponuje inženýr Poskočil. Ale lidé podle jeho slov zřejmě nevěří tomu, že obchodní společnost je schopna pevné ceny garantovat a skutečně je dodrží.
Evropské Zimbo
Kdo je vlastně Zimbo Czechia, s. r. o., sídlící v Praze? Nechme mluvit jejího ředitele Petra Poskočila: „Jsme dceřiná společnost německého mezinárodního holdingu Zimbo, který vznikl jako rodinná firma v roce 1953. Dnes provozuje sedm výrobních závodů v Německu, Francii a Maďarsku, vlastní specializovaný velkoobchod a maloobchod. Má obchodní zastoupení ve Skandinávii, Beneluxu, Anglii a Španělsku. Česká dcera, která působí na našem trhu od roku 1994, provozuje po celé naší republice síť maloobchodních prodejen Novák maso – uzeniny. V současnosti jich máme padesát, každým rokem otevíráme pět až osm nových provozoven. Obchodní úseky máme v řetězci Plus Diskont, kde nabízíme nejen kompletní sortiment výsekového masa a kolem 200 druhů uzenin, ale také sýry a pečivo.“ Na 600 zaměstnanců české firmy řídí šestičlenný management z pražského ústředí, všichni jsou Češi.
Stálá cena od farmářů i na pultech
Každý zákazník si musí pamatovat, že v řeznictví u Nováka bude stát kilo krkovice například 89 korun po celý rok, představuje ředitel filozofii firmy Zimbo Czechia na konkrétním příkladu. To ovšem předpokládá stabilní ceny suroviny, která také musí mít vyrovnanou vysokou kvalitu, jak je to podle jeho slov běžné v Německu. „Tady nám do obchodu přivezou zboží, někdy vezmeme všechno, jindy jen deset procent, protože třeba uzený bok je tlustý, nestandardní. Masokombináty se vymlouvají na nevyrovnanou kvalitu jatečných zvířat. Tady ale bohužel neexistuje rozvinutý trh s výsekovým masem jako v Německu. I proto chceme spolupracovat přímo s producenty a surovinu si nechat ve mzdě zpracovat,“ vysvětluje obchodník. Takto si chce společnost zajistit roční dodávky 50 tisíc prasat a čtyř tisíc býků.
„Není to mnoho, ale ani toto množství jsme zatím nesehnali. Nezájem zemědělců nás donutil, abychom se sami pustili do výkrmu,“ řekl Poskočil. Firma si pronajala na Šumavě sto hektarů půdy a chce vybudovat farmu pro výkrm skotu takzvaně na zelené louce. Z vlastního chovu si ale zajistí jen část potřebného objemu. Stále tedy hledá soukromé zemědělce, s nimiž se chce dohodnout na dodávkách jatečného skotu stvrzených pětiletou smlouvou.
Firma požaduje stabilní kvalitu jatečných prasat a skotu, jejichž chovatelé by měli dbát na welfare a používat méně chemie. „Čili trošku opustit nelogickou intenzifikaci a vrátit se k osvědčeným metodám, aby se vyrábělo zdravě a kvalitně. To může být o něco dražší, ale nemusí,“ dodává ředitel. Jeho snahou je, aby na pultech u Nováka byla kvalita masa a všech výrobků srovnatelná s bio, ale za běžné ceny.
Vepři za 35 za každé situace
Jatečná prasata se podle obchodníka dají vyrábět za 35 korun za kilogram v živém a výkrmci zajistí tato cena stálý zisk. Jak zdůrazňuje, pevnou cenu bude mít po celý rok, ať se děje, co se děje. „Výrobcům, s nimiž se domluvíme na dlouhodobých smlouvách a na přesném harmonogramu odbytu, pomůžeme optimalizovat výrobní náklady, rozebereme s nimi jednotlivé položky, nepodstatné „osekáme“ a vznikne ekonomicky odůvodněná ekonomická hranice. Jsme připraveni pomoci i jinak, třeba levnějšími vstupy do výroby, včetně obilí, při pořízení moderních strojů za výhodné ceny. Když se ani po minimalizaci vstupů producenti nevejdou do nákladů, budeme hledat alternativu, protože úspory se v žádném případě nesmí projevit na kvalitě masa. Každý rok se bude dělat jakási inventarizace nákladů,“ předesílá ředitel Poskočil s tím, že totéž platí pro dodavatele hovězího.
Firma se podle něho ale nedomluví s takovým výkrmcem, jakým je třeba bývalý společný zemědělský podnik, jemuž akcionáři – zemědělské podniky – prodávají obilí ke krmení o dost dráž, než je k mání na volném trhu. „Zemědělci chtějí vydělat na obilí a pak na prasatech a tvrdí, že mají takové a takové náklady. Jenže si musí uvědomit, že jinde umí vykrmit prase levněji – Holanďané za 1,05 eura/kg v živém, Dánové za 1,12 eura, Španělé za 0,98 eura, v severní Americe ještě o čtvrtinu laciněji. Když bude koruna posilovat, tak se u nás budou muset vyrábět živá prasata za 30 korun za kilogram, nebo se prostě vepřové bude dovážet,“ nevidí obchodník jiné cesty. Jedině, jak dodává, že by si český občan chtěl připlácet na drahé české maso chráněné před okolním světem vysokou zdí.
Naši zemědělci to podle obchodníka nebudou mít na stále více globalizovaném trhu jednoduché. „Doteď žijí na uzavřeném ostrůvku, který málo obchoduje se světem. A to pořád volají po silnější ochraně trhu. Se vstupem do EU se ale otevřou hranice a můžeme začít dovážet vepřové z Dánska nebo Holandska. Když se vozí do Mnichova, proč ne do Prahy?“ Připomíná, že Holanďané mají nadprodukci, Dánové na východním pobřeží houfně opouštějí produkci mléka a dávají se na prasata. „V Dánsku se bude vyrábět tolik vepřového, že jsou schopni nás zásobovat. My teď našim zemědělcům nabízíme trvalý odbyt a když se nedohodneme, za dva roky možná už nebude o čem jednat a začneme dovážet,“ uzavírá Petr Poskočil.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *