Přesné údaje o původu surovin v potravině budou od příštího roku nutností

Od začátku roku 2005 budou muset výrobci zajistit tzv. dosledovatelnost u všech potravinářských výrobků. Znamená to, že budou muset vést přesné údaje o původu surovin v daném produktu i o tom, kam byl dodán. Podle prezidenta Potravinářské komory Jaroslava Camplíka tento požadavek zpravidla u nás splňují velké nadnárodní firmy i některé domácí podniky, řada potravinářů ale k tomu zatím není nucena.

Požadavek stanoví směrnice Evropské unie, neplnění povinnosti může EU podle Camplíka postihovat značnými pokutami. Dosledovatelnost lze zajistit různým způsobem, například pomocí čárových kódů. Náklady ovlivňuje mimo jiné šíře sortimentu. U většího výrobce, například zpracovatele masa, se mohou pohybovat v milionech korun, uvedl Camplík na dnešní tiskové konferenci.
Potravináři investovali do přípravy na vstup do EU miliardy korun a většina z nich podle něj požadavky na technologii a hygienu splnila. Nyní ale budou následovat kontroly inspektorů z EU a firmy mohou čekat i audity ze strany obchodních řetězců. Tlak na potravináře a nutné investice do bezpečnosti potravin tak zdaleka nekončí, uvedl Camplík.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *