Přihlášky do soutěže na Vysočině

Až do 30. dubna mohou regionální výrobci přihlašovat potravinářské nebo zemědělské výrobky do druhého ročníku soutěže Regionální potravina kraje Vysočina. Soutěž je určena pro výrobce, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejichž výrobek je kompletně vyroben na území kraje Vysočina a nejméně sedmdesát procent surovin je tuzemských. Informovala o tom mluvčí Krajského úřadu kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Přihlášené výrobky budou hodnoceny v devíti kategoriích. Hodnocení krajského kola soutěže je naplánováno na polovinu května.
Soutěž je celostátní, probíhá jednotlivě v krajích a nejlepší v jednotlivých kategoriích postupují. „U oceněných výrobků má spotřebitel jistotu, že jde o kvalitní domácí produkt, čerstvý a chutný. Tato originální známka kvality má ve svém důsledku podpořit místní producenty a pomoci jim s propagací,“ upozorňuje člen krajské hodnotitelské komise a radní kraje Vysočina pro oblast zemědělství Josef Matějek.
Součástí soutěže je i plánovaná série ochutnávek produktů nejen na území kraje Vysočina. Cílem soutěže je především seznámit co nejširší veřejnost s potravinami vyráběnými v regionu.

Vítězové jednotlivých kategorií v roce 2010 (loňský ročník) Maso a masné výrobky Vysočina 1967, Krahulík – Masozávod Krahulčí, a. s. – závod Hodice
Mléko a mléčné výrobky Archivní sýr, Jaroměřická mlékárna, a. s., Jaroměřice nad Rokytnou
Pekárenské a cukrářské výrobky Sladovky medové, Dalešické cukrářství, s. r. o., Dalšice
Alkoholické a nealkoholické nápoje Medovina z Vysočiny, Jiří Sláma – včelařství Chlístov
Ostatní potravinářské výrobky Med, Kurtin, s. r. o., Račice
Ovoce a zelenina kategorie zůstala bez nominací

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *