Přísně i na burčák

Přísné podmínky platí i pro burčák. Tisková mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková upozornila, že jako burčák není možné označit každý kvasící vinný mošt.

„Zákon o víně i nadále definuje burčák (resp. částečně zkvašený hroznový mošt) jako produkt získaný kvašením hroznového moštu se skutečným obsahem alkoholu vyšším než jedno objemové procento a nižším než 3/5 celkového obsahu alkoholu,“ uvedla Kolejková s tím, že i u burčáku musí vždy být uveden výrobce. Prodávat se může jen tehdy, pokud je vyroben z českých nebo moravských hroznů, ne z hroznů dovezených. Při výrobě burčáku se nesmí nikdy přidávat cukr. Pokud by nápoj vznikl i z hroznů dovezených, pak může být nabízen k prodeji pod názvem částečně zkvašený hroznový mošt. Burčák se může prodávat od prvního srpna do konce listopadu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *