Pro rychlejší reakci potravinářské inspekce

Sněmovna asi umožní Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) rychlejší reakci v krizových situacích. Jde o situace, jakou byla dříve například metanolová kauza nebo výskyt dioxinu v mase a vejcích dovezených z Německa. Kontroloři mají mít nově právo například zakázat používání prostor, do nichž jim podnikatel neumožní přístup.

Změny má přinést vládní novela, kterou dnes poslanci poslali do závěrečného kola schvalování bez připomínek. Poslanci ale možná na návrh poslance ANO Josefa Vozdeckého normu doplní o ustanovení, které má v souladu s loňskou evropskou směrnicí dát inspektorům právo nařídit také likvidaci pančovaného vína. Týkalo by se vína s nepovoleným přídavkem vody, cukru, syntetického barviva nebo hroznového moštu ze třetích zemí.
Opatření, za které se přimlouval i exministr zemědělství Petr Bendl (ODS), je tak namířeno také proti falšování geografického původu vína. Podle Vozdeckého je klamáním spotřebitele vydávat levné zahraniční víno za dražší za české či moravské.
Vládní novela, kterou už loni předložila tehdejší vláda Petra Nečase (ODS), má zvýšit účinnost kontroly SZPI. Územní inspektoráty SZPI mají mít nově například možnost ukládat opatření i mimo svoji územní působnost, upozornil ministr zemědělství Marian Jurečka. Půjde o případy, kdy budou mít podezření, že obchodní řetězec prodával nebezpečnou potravinu v dalších regionech. Podobně má být regionálním pobočkám inspekce umožněno vydávat opatření přesahující územní působnost v případech, kdy mají podezření, že stejnou nebezpečnou potravinu prodává více různých subjektů.
Novela má inspekci nově umožnit také zastavení prodeje potravinářských výrobků v případě, že jsou nejakostní nebo klamavě označené. Rozšířena na nejakostní či klamavě označené produkty má být také možnost provádět rozbory výrobku v laboratoři na náklady výrobce či prodejce. Toto opatření bylo dosud využitelné také jen u nebezpečných výrobků.
Inspekce má mít nově také možnost zakázat užívání prostor osobě, která odmítne vpustit její inspektory do provozu. Nyní může být podnikatel, který kontrolu inspektorům neumožní, opakovaně pokutován. SZPI mu však nemůže zakázat vstup do výrobny či skladu, v němž může vyrábět či přechovávat nebezpečné produkty.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *