Pro zachování biopaliv

Agrární komora ČR stojí o zachování biopaliv v České republice. Řepka i cukrová řepa, z nichž se biopaliva vyrábějí, jsou plodiny, které čeští zemědělci umí pěstovat. Uvedl to minulý týden na tiskové konferenci v Praze prezident komory Miroslav Toman. Reagoval tak na diskuse o další budoucnosti biopaliv a zachování jejich daňového zvýhodnění.

Viceprezident komory Bohumil Belada odmítl tezi, že pokud se budou využívat biopaliva z plodin, které rostou na zemědělské půdě, je ohrožena potravinová soběstačnost České republiky. „To je jednoznačně chybná informace,“ konstatoval. Podle něj v současné době je ČR v základních potravinách soběstačná pouze z 80 procent. Při této míře soběstačnosti má k dispozici přes milion hektarů orné půdy a asi 350 tisíc hektarů trvalých travních porostů.  „Část se používá na produkci obnovitelných zdrojů energie, ale výrazná část – odhaduji kolem 500 tisíc hektarů, se využívá na export surovin, především obilovin,“ řekl. „Pokud bychom dělali zemědělskou politiku správně a já věřím, že soběstačnost v základních potravinách dotáhneme znovu na sto procent, pak budeme mít k dispozici 720 tisíc hektarů orné půdy a 200 tisíc hektarů trvalých travních porostů,“ dodal s tím, že i když budeme pěstovat plodiny pro obnovitelné zdroje, tak 200 až 300 tisíc hektarů bude ještě volných pro pěstování surovin na vývoz. Pokud by podle něj padla podpora vysokoprocentních biopaliv, nejenže budeme vyvážet více surovin do zahraničí a nevyužijeme zpracovatelské kapacity pro biopaliva, ale cena plodin pro jejich výrobu, prudce klesne dolů.  Podle něj zemědělci řepka i cukrová řepa jako vynikající předplodiny pro pšenici i další plodiny. To potvrdil i předseda Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin Martin Volf.  „Je to zlepšující plodina, po které se dává pšenice, a řada studií prokazuje, že zvyšuje výnos obilovin o deset procent,“ uvedl. Připomněl i její protierozní efekt. Řepka se podle Volfa v ČR dlouhodobě pěstuje na úrovni na 350 tisíc hektarů, jen v některých letech se ČR dostala na větší plochu. „Není tam zvlášť výrazný nárůst, plus minus deset procent za 15 let,“ řekl.

Belada doplnil, že hlavní důvod proč Evropská unie zavedla program na podporu biopaliv, je pozitivní dopad na životní prostředí a snížení emisí. Důležitá je podle něj rovněž menší závislost na dovozu strategických surovin z oblasti, které nejsou úplně stabilní, jako je Ruská federace, arabské země a podobně. „Řepku dělat umíme a máme pro ni dobré klimatické podmínky. Ve výnosech jsme druzí nejlepší v Evropě po Německu,“ konstatoval Volf a upřesnil, že v České republice se zpracuje řádově jeden milion řepky. Z toho 40 procent se zpracovává na biopaliva a zbytek další potravinářské účely. „Asi 300 až 400 tun řepky jsme schopní exportovat do sousedního Německa. Byli bychom sami proti sobě, abychom řepku nevyráběli,“ doplnil.    

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *