Prodeje piva klesly v restauracích meziročně v září o čtvrtinu

V září meziročně klesla produkce českého piva o 16 procent, prodej v restauracích o 24 procent. Sdělila to výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Absolutní údaje neuvedla, svaz je uvádí jednou ročně. Za poklesem svaz vidí zásahy ze strany státu, například protikuřácký zákon. "Na základě interních dat za září se potvrzují pesimistická očekávání v podobě černého roku českého pivovarnictví," uvedla Ferencová. Očekává další odliv lidí z restaurací a hospod.

Za poklesem vidí státní regulace, například omezení herních automatů, protikuřácký zákon, ale také změny v provozování restauračních zahrádek. „Jsme si plně vědomi společenské nebezpečnosti některých činností, proti nimž jsou zákonná opatření namířena. Zároveň bychom však chtěli upozornit na negativní dopady, které má přehnaná regulace na trh. Trpí tím nejen podnikatelé, ale také tradiční česká pivní kultura,“ uvedl svaz. Přibližně šest piv z deseti se nyní vypije v domácnostech, zbývající čtyři v restauracích.

Loni spotřeba piva v Česku stagnovala na 143 litrech na hlavu a jeho export do zahraničí meziročně vzrostl o 4,5 procenta. Loňská výroba českých pivovarů byla rekordní, meziročně stoupla o 1,9 procenta na 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Z hlediska exportu se nejvíce piva vyvezlo na Slovensko, do Německa a Polska. Ze zemí mimo Evropskou unii do Ruska, Koreje a Spojených států.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *