Producenti krůtího masa očekávají nárůst jeho tuzemské spotřeby

Podle předsedy odbytového družstva Agrokrocan Vojtěcha Olbrechta by se měla spotřeba krůtího masa v České republice v dohledné době zdvojnásobit. V současnosti se u nás spotřebují dva kilogramy krůtího masa na osobu ročně. V Evropě je to třikrát až čtyřikrát víc.

V průběhu roku měla spotřeba krůtího masa vždy značné výkyvy. Lidé ho nakupovali většinou v souvislosti s nějakou slavnostní příležitostí, zejména na vánoční a velikonoční svátky. Podle Olbrechta to bylo způsobeno tím, že dosud producenti dodávali na trh z 90 procent krůty vcelku. V poslední době se však objevuje stále častěji porcované maso, krůtí polotovary a masné výrobky. To podle Olbrechta povede spotřebitele k celoročnímu nákupu krůtího masa a tím ke zvýšení celkové spotřeby. Cílem družstva Agrokrocan je spotřebu zvýšit ze současných dvou na pět až osm kilogramů masa na hlavu ročně. Spotřeba krůtího masa se zvýší na úkor vepřového, uvedl Olbrecht.
Podle předsedy Agrární komory Jana Veleby je ale celková spotřeba masa v ČR nižší než v Evropě a tak prostor pro růst spotřeby mají všechny druhy. Drůbeží maso, tedy nejen krůtí, ale i kuřecí, kachní a husí, je v Česku v posledních letech stále populárnější a jeho spotřeba vzrostla na loňských zhruba 25 kilogramů na osobu za rok, což je zase nad průměrem EU. Podepisuje se na tom hlavně nízká cena kuřecího masa.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *