Produkce masného průmyslu výrazně klesla

Během dvaceti let se v České republice produkce českého masného průmyslu výrazně snížila. Zatímco na začátku devadesátých let se v tuzemsku poráželo na jatkách ročně přes pět milionů prasat, loni to bylo téměř o dva miliony méně. Ještě horší je to s produkcí hovězího. Počet poražených zvířat se snížil z více než jednoho milionu na necelých 290 tisíc kusů. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

Velké změny zaznamenaly zpracovatelé masa. Útlum zazanamenaly mnohé velké masokombináty, zejména v oblasti porážek, na druhé straně nastal prudký rozvoj malých a středních firem, uvedl předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud. Výrobu ukončily například velký pražský masokombinát Písnice či závod v Chebu. Letos v únoru přestal vyrábět druhý největší zpracovatel masa v Plzeňském kraji, Šumavský masokombinát Klatovy. Tty masokombináty, co přežily, i nově vzniklé firmy se nyní slučují do velkých celků, aby obstály v konkurenčním boji na otevřeném unijním trhu se zahraničními giganty. Největším tuzemským zpracovatelem masa jsou v současné době Kostelecké uzeniny, které patří koncernu Agrofert Holding. Jejich pozice na trhu by měla v nejbližší době ještě posílit. V květnu majitel Agrofertu Andrej Babiš informoval, že od Energetického a průmyslového holdingu kupuje masokombináty Krahulík – Masozávod Krahulčí a Kmotr – Masna Kroměříž. Podle Klouda se rozvíjí činnost malých a středních řeznictví, které se věnují výrobě místních specialit a jejich lokálnímu prodeji. Tímto uspořádáním se dostáváme k modelu, který si udrží svou pozici i v evropském rozměru a zajistí i do budoucna, že budeme ve výrobě uzenin stále patřit mezi evropskou špičku a že budeme v Česku konzumovat převážně uzeniny z vlastní produkce, prohlásil Kloud.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *