Produkce ryb klesla

Tuzemská tržní produkce ryb loni mírně klesla na 20 100 tun z předloňských 20 400 tun. Téměř 90 procent chovaných ryb tvořil kapr. Průměrná roční spotřeba sladkovodních ryb získaných produkčním chovem i lovem na udici podle odhadu Rybářského sdružení ČR vzrostla loni na 1,37 kilogramu na osobu z předchozích 1,32 kilogramu. Vyplývá to ze zprávy o stavu vodního hospodářství ČR v roce 2009.

Na území České republiky se nachází více než 24 tisíc rybníků a vodních nádrží s celkovou plochou 52 tisíc hektarů. Z toho 42 tisíc hektarů vodních ploch je využíváno k chovu ryb. Kromě převažujícího kapra, jehož podíl na celkovém objemu chovaných ryb loni činil 86 procent, mají v ČR výraznější zastoupení ještě býložravé ryby (tolstolobik, amur bílý) s pětiprocentním podílem, ryby lososovité (hlavně pstruh duhový a siven americky) se 3,3 procenta a lín obecný s podílem 1,3 procenta.
Téměř 45 procent z celkové produkce ryb směřovalo na vývoz. Hlavním exportním artiklem je tradičně kapr. Dovoz živých sladkovodních ryb do ČR byl ve srovnání s vývozem zanedbatelný. Představoval zhruba jen tři procenta vývozu, dováželi se živí pstruzi. 
Češi v celkové konzumaci ryb výrazně zaostávají za světem. Ve srovnání s průměrem Evropské unie, který je 11 kilogramů, spořádají zhruba poloviční množství, na celosvětový průměr 16 kilogramů ztrácejí ještě výrazněji. Podle odborníků na lidskou výživu je přitom optimum spotřeby ryb kolem 17 kilogramů na osobu a rok.
Přes staletou tradici českého rybníkářství a rybářství dávají Češi před rybami z tuzemských chovů přednost rybám mořským, kterých ročně zkonzumují v průměru zhruba čtyři kilogramy. Nejčastěji jsou v jídelníčku obyvatel Česka zastoupeny ryby mražené, jejichž prodej totiž není vázán na speciální vybavení a lze je zařadit do sortimentu menších prodejen.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *