Produkce ryb mírně klesá

Produkce tržních ryb získaných chovem dosáhla vloni v České republice celkem 20 763 tun, což představovalo ve srovnání s rokem 2011, který byl z pohledu produkce nejúspěšnějším rokem v historii tuzemského rybářství, pokles o 1,2 procenta, tedy asi o 250 tun. Uvádí to Zpráva o stavu vodního hospodářství České republiky v roce 2012, kterou zpracovalo ministerstvo zemědělství.

V České republice se v loňském roce podle zprávy chovaly ryby ve zhruba 24 tisících rybnících a vodních nádržích s retenční kapacitou přibližně 420 milionů metrů krychlových o celkové ploše asi 41 tisíc hektarů. Roční průměrný přírůstek ryb se u nás pohybuje kolem 490 kilogramů na hektar vodní plochy.

Více než 96 procent výlovu pocházelo z rybničních chovů a zbytek připadl na ryby chované ve speciálních zařízeních. Množství zpracovaných sladkovodních ryb v České republice představovalo 2317 tun živé hmotnosti, přičemž spotřeba sladkovodních ryb získaných chovem v roce 2012 dosáhla 1,077 kg na obyvatele za rok. Do této spotřeby však nebyla započtena hmotnost ryb ulovených sportovními rybáři v rybářských revírech. Rekreační rybolov u nás provozuje přibližně 400 tisíc sportovních rybářů, kteří jsou organizováni zejména ve dvou největších rybářských svazech (Český rybářský svaz a Moravský rybářský svaz), jejichž členové ulovili na udici v roce 2012 kolem čtyř tisíc tun ryb.

Průměrnou roční spotřebu veškerých ryb v České republice statistici odhadují na 1,41 kilogramu na osobu, což je ve srovnání s předchozím rokem sice mírný pokles,  ale celkový trend spotřeby ryb u nás je v posledních letech rostoucí. Zpráva také uvádí, že export ryb má naopak klesající tendenci. Vloni činil 8600 tun, což znamená, že meziročně klesl o 200 tun, a ve srovnání s rokem 2008 jde o pokles o 1520 tun ryb.

Druhové zastoupení tržních ryb je u nás dlouhodobě poměrně stabilní. Hlavní chovanou rybou v produkčním rybářství je kapr obecný, jako doplňkové druhy jsou chovány býložravé ryby, zejména tolstolobik bílý a pestrý a amur bílý, lososovité ryby, především pstruh duhový, siven americký či lín obecný a dravé ryby, hlavně štika obecná, candát obecný a sumec velký.

Produkce kapra obecného se podle zprávy meziročně snížila o 1,2 procenta, to je o 226  tun živé hmoty na 17 972 tun živé hmoty. Nabídka této ryby je v rovnováze s požadavky domácího a zahraničního trhu, neboť přibližně polovina objemu z ročního výlovu kapra je prodána na domácím trhu, především v podobě živé ryby.

Podle ředitele Rybářského sdružení ČR Michala Kratochvíla bude letošní tuzemská produkce ryb  nižší než v předchozích dvou letech. Rybáři očekávají, že z rybníků vyloví kvůli nepřízni počasí zhruba o 500 až 600 tun méně ryb než loni, z dlouhodobého hlediska bude však letošní produkce průměrná.

Navzdory mírně nižší produkci by však cena tradičních kaprů na předvánočním trhu neměla letos vzrůst, a pokud ano, tak jen minimálně řádově o koruny. Tuzemští producenti ryb si nemohou dovolit extrémní zvýšení cen také proto, že se obávají, že by lidé pro vánoční večeři raději sáhli po rybách z dovozu či vepřovém nebo kuřecím mase na řízky. Loni se cena kaprů před Vánocemi pohybovala od 70 korun po více než 90 korun za kilogram v závislosti na regionu a jakostní třídě.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *