Produkce vína se vloni snížila o třetinu

Čeští vinaři vyrobili v uplynulé sezóně 564 000 hektolitrů vína, což znamená snížení produkce v meziročním srovnání bezmála o třetinu. Z celkové produkce připadlo 367 000 hektolitrů na bílé a 197 000 hl na červené víno. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství.

Vinaři loni hospodařili na přibližně stejné rozloze jako v předchozím roce. Vinnou révou bylo osázeno 17 388 hektarů půdy. Produkční potenciál vinic je přitom ještě o více než 2000 hektarů větší. Rozšiřovala se plocha vinic obhospodařovaných ekologicky. Jejich plocha dosáhla 649 hektarů.
Nejčastěji pěstovanými bílými odrůdami byly Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Z odrůd modrých zaujímalo největší plochu Svatovavřinecké před Frankovkou, Zweigeltrebe a Rulandským modrým.
Jak uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa, spotřeba vína se v loňském roce pohybovala kolem dvaceti litrů na osobu. V budoucnu lze podle něj předpokládat zvyšování spotřeby jak vína, tak i stolních hroznů. Průměrná cena placená zemědělským výrobcům byla 16,30 koruny za kilogram moštových hroznů, což bylo o 4,30 koruny víc než v předešlém roce, dodal Fuksa.
Spotřeba vína v České republice dlouhodobě roste. Ještě v roce 1993 činila jen dvanáct litrů na osobu. Přesto Česko zaostává za zbytkem Evropy, kde se průměr pohybuje kolem třiceti litrů na hlavu.
Podle ministerstva zemědělství se loni ve srovnání s rokem předchozím zvýšil celkový dovoz vín o dvě procenta na 1,38 milionu hektolitrů. Cena dovozů dosáhla téměř tři miliardy korun.
Odborníci tvrdí, že kvalita českých vín v posledních letech se zlepšuje. Mezinárodních kvalit dlouhodobě dosahují zejména moravská bílá vína. Velký potenciál vidí vinaři v růžových vínech, pro jejichž produkci jsou prý v zemi výborné podmínky a jejich výroba postupně stoupá.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *