Průlom v označování potravin

Evropský parlament včera silnou většinou 606 hlasů schválil nová pravidla pro poskytování informací o potravinách. Spotřebitelům přinese návrh čitelné a srozumitelné údaje k informovanému rozhodnutí při nákupu, výrobcům potravin racionalizaci a zjednodušení legislativy pro označování potravin.

Změny na obalech potravin přinesou jasnější a srozumitelnější informace. Zavedení minimální velikosti písma zlepší čitelnost poskytovaných informací. Na zadní straně obalu budou povinně uvedeny informace o obsahu tuku, cukru, soli, bílkovin, sacharidů a umělých trans-mastných kyselin a informace o energetické hodnotě potraviny. Zákazníci snadno rozpoznají přítomnost alergenů, které budou oproti ostatnímu textu zvýrazněny.
Jak se vyjádřil europoslanec Pavel Poc, člen Výboru pro životní prostředí, zdraví obyvatel a bezpečnost potravin, „velkým úspěchem Parlamentu je povinné označování trans-mastných kyselin, protože jejich konzumace prokazatelně zvyšuje riziko srdečních onemocnění.“
Dánsko, které přijalo v roce 2003 přísnou legislativu v této oblasti, zaznamenalo 50% pokles v úmrtnosti na ischemickou chorobu srdce. Evropští sociální demokraté chtějí postupně prosadit kompletní zákaz používání trans-mastných kyselin v rámci celé EU.
Od roku 2006 platí v Unii povinnost označení původu hovězího masa. Touto směrnicí je nově zavedeno povinné označení původu také u vepřového, drůbežího, jehněčího i kozího masa. Do budoucna by podobná pravidla mohla platit i pro mléčné výrobky.
Cílem všech těchto pravidel je umožnit zákazníkům snadné a poučené rozhodování při nákupu potravin.
Nová pravidla začnou platit v roce 2014. Výrobci tak budou mít dostatek času, aby se přizpůsobili požadovaným změnám.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *