Průměrná přirážka u potravin je podle komory až devadesát procent

Průměrná přirážka obchodního řetězce u potravin činí po odečtení všech slev 80 až 90 procent ceny dodavatele. U mléka pak v průměru asi 60 procent. Uvedl to dnes na tiskové konferenci v Praze prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Řetězce podle něj tlačí svou cenovou politikou na dodavatele, aby prodávali své výrobky co nejlevněji, pokles cen ale nezohledňují v cenách pro spotřebitele, tvrdí prezident.

Podle něj stále rostou dovozy ze starých členských zemí EU. Od roku 2014 do loňska například vzrostl dovoz mléka a smetany zhruba o čtvrtinu, podobně je tomu i u drůbežího masa. U vajec vzrostly dovozy o 75 procent. Aktuální průzkum komora provedla u několika komodit u až pěti obchodních řetězců, informace o cenách pro dodavatele získala od jednotlivých výrobců. Stále rostou rovněž dovozy plodin, které se dají v České republice vypěstovat. „Nemluvím o plodech z jižních zemí, pomerančích a podobně,“ řekl prezident komory s tím, že se do České republiky loni dovezlo přes 80 milionů tun cibule, což bylo v porovnání s rokem 2014 navýšení o více než pětinu. U zelí je za to samé období nárůst o 30,5 procenta. Vzrostl také dovoz jablek a brambor, sdělili zástupci komory.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *